D66 wil coalitie met VVD, Hart voor BNM en Groen Links

Op donderdagavond hebben Geert-Jan Hendriks en Jacqueline Sweerts, de nummers 1 en 2 van de D66 kieslijst, gesproken met informateur Peter Rehwinkel. Mede namens de D66 fractie spraken zij hun overwegingen en voorkeuren uit voor een nieuwe coalitie.

D66 gaat van 4 naar 6 zetels – een winst van 50%

D66 heeft bij de gemeenteraadsverkiezingen stevige zetelwinst geboekt. Ook de komende jaren is D66 de tweede grootste fractie in de raad met 6 zetels, een winst van 50%. D66 interpreteert deze uitslag zodanig dat het door moet gaan met verantwoordelijkheid nemen voor het bestuur in de gemeente door deel te nemen aan het college én door in de gemeenteraad positief kritisch het college te sturen.

Geert-Jan Hendriks: “Door de ruime zetelwinst van D66 voelen wij ons door de kiezer gesteund om wederom verantwoordelijkheid te nemen voor deelname aan het college met een positief en kritisch ingestelde raadsfractie. D66 wil snel en zorgvuldig werk maken van de grote opgaven die spelen op het gebied van woningbouw, klimaat en het gelijke kansen beleid.

Coalitie 2018-2022 wint zetels en kan op breed draagvlak rekenen

De coalitie in de periode 2018-2022 was gebaseerd op een ruime meerderheid (> 60%) van de gemeenteraadsleden, die met de verkiezingsuitslag van 2022 verder is vergroot. Dit geeft aan dat een ruime meerderheid van de inwoners van Gooise Meren het beleid van de afgelopen vier jaar heeft gesteund en verder wil met op een positieve manier bouwen aan Gooise Meren. Een combinatie van D66, VVD, Hart van BNM en Groen Links is een goede afspiegeling van de samenleving van Gooise Meren en kan op een breed draagvlak rekenen.

Jacqueline Sweerts: “Daarnaast willen we benadrukken dat de huidige coalitie ook winst heeft geboekt. Ruim 60% van de kiezers heeft daarmee ons beleid van de afgelopen jaren gesteund. Met de huidige coalitie hebben wij het vertrouwen dat er wederom vier jaar een constructieve en stabiele samenwerking wordt voortgezet.”

Positieve en inhoudelijke gedreven politiek

Op inhoudelijke gronden, waaronder woningbouw, én op de manier van politiek bedrijven zoals door het GDP in de afgelopen raadsperiode en campagne is gedaan, ziet D66 een samenwerking met GDP niet zitten. Wij kiezen voor positieve en inhoudelijk gedreven politiek.

Geert-Jan Hendriks: “We concluderen dat de samenwerking met de huidige coalitie constructief was. Ook op het gewenste dualisme tussen college en raad kijkt D66 tevreden terug. Wij hebben daarom Peter Rehwinkel gevraagd om uit te dragen dat een coalitie van D66, VVD, Hart voor BNM en Groen Links het meest kansrijk is en door een ruime meerderheid van de inwoners wordt gesteund gezien de verkiezingsuitslag.

Stabiel, constructief en ambitieus
D66 wil vaart in het formatieproces houden. Gooise Meren staat de komende tijd voor een aantal forse uitdagingen. Zo ondervindt de gemeente elke dag in allerlei sectoren de naweeën van de coronacrisis en moeten de vluchtelingen uit Oekraïne een goede plek krijgen. D66 wil graag het initiatief nemen voor een stabiele, constructieve en ambitieuze coalitie.