Beleid moet werken voor iedereen, niet alleen voor wie past in het systeem

In de Provinciale Staten van Gelderland lag een belangrijk beleidskader voor: Inclusie en diversiteit. D66 steunt dit beleidskader vol overtuiging. Statenlid Elke Smulders, die namens D66 het woord voerde: “Zolang we beleid blijven maken vanuit wat we als normaal beschouwen, sluiten we mensen uit. Niet expres, maar wel structureel.”

Een samenleving waarin iedereen mee kan doen

In het beleidskader dat nu voorligt, staat hoe de provincie werk wil maken van een Gelderland waarin iedereen zich welkom voelt en gelijke kansen krijgt. Of je nu jong bent of oud, met of zonder beperking, of je je identificeert als onderdeel van een minderheidsgroep of niet. Het doel is duidelijk: een provincie Gelderland waarin niemand uitgesloten wordt.

De provincie wil hierin een voorbeeldrol nemen. Niet alleen door wetten en verdragen na te leven, zoals het VN-verdrag Handicap, maar ook door gemeenten te ondersteunen, ervaringsdeskundigen te betrekken en actief beleid te maken om drempels weg te nemen.

Waarom D66 dit zo belangrijk vindt

Namens D66 sprak Statenlid Elke Smulders, die weet hoe het is om niet vanzelfsprekend mee te kunnen doen. Zo is Smulders opgegroeid met een minder valide vader, wat uitdagingen geeft. Haar verhaal is helaas geen uitzondering en daarom geeft Elke Smulders aan: “Zolang we beleid blijven maken vanuit wat we als ‘normaal’ beschouwen, sluiten we mensen uit. Niet expres, maar wel structureel.” Daarom pleit D66 voor het erkennen van verschillen. Gelijke kansen vragen soms om ongelijke behandeling zodat er gelijke kansen ontstaan. Alleen dan wordt beleid eerlijk.

Geen symboolpolitiek, wel daadkracht

D66 heeft ervoor gekozen geen eigen motie in te dienen. Waarom? Omdat we geloven dat dit thema juist vraagt om samenwerking, zorgvuldigheid en vertrouwen. Niet om symboolpolitiek of profilering.

We willen ruimte geven aan de uitvoering, samen met gemeenten, ervaringsdeskundigen en maatschappelijke organisaties.

Waarom we tegen de motie van JA21 en het amendement van BBB zijn

Toch zijn er partijen die proberen dit beleid af te zwakken. Zo diende JA21 samen met BBB, VVD en SGP een motie in waarin ze pleiten voor een “universele aanpak” waar ze opriepen tot een beleidskader zonder nadruk op doelgroepen. BBB stelde zelfs voor om uit het beleidskader de benoeming van onder andere mensen met een beperking en de LHBTIQA+ gemeenschap te schrappen.

Elke Smulders is hier helder over: “die voorstellen doen precies waar ze zeggen tegen te zijn. Ze sluiten uit, door niet te benoemen. Want als je niet uitspreekt wie structureel drempels ervaart, laat je die mensen in de kou staan. Onzichtbaar in beleid, onzichtbaar in resultaat. D66 vindt dat onacceptabel.”

Inclusie is niet vanzelfsprekend. Het is een keuze.

We kunnen pas echt bouwen aan een inclusieve samenleving als we durven erkennen dat niet iedereen op dezelfde plek begint. En dat sommige mensen meer belemmeringen tegenkomen dan anderen. 
Gelderland is van iedereen. En dat moet in elk beleid voelbaar zijn. D66 blijft zich daarvoor inzetten. Samen.