Bijstellen kaders Markt/ Dreef
Nikita van Dieën voerde op dit agendapunt het woord en uitte onze onvrede. Uiteindelijk heeft de fractie van D66 tegen dit voorstel gestemd. Lees hieronder onze inzet:
Weer een bijstelling van de kaders
Weer geen middeldure huur appartementen
Weer een projectontwikkelaar die middeldure huur niet financieel interessant vindt.
Weer precies die doelgroep die achter het net vist
En weer de raad die gevraagd wordt akkoord te gaan met aangepaste kaders,
Voorzitter, Er staat in het raadsvoorstel dat middeldure huur door diverse oorzaken niet haalbaar is op deze locatie, maar dat klopt niet, de realiteit is dat het niet interessant meer is voor de ontwikkelaar. Haalbaar is het wel want er staat ook in het raadsvoorstel dat Alwel wel bereid is middeldure huur te realiseren. Wat D66 betreft een prima alternatief, om deze ontwikkeling door te laten gaan.
Daarnaast is het frappant dat nu, net als bij het vorige project, Stationsplein 3, ineens wordt gezegd dat in deze wijk behoefte is aan betaalbare koop. D66 vindt het bijzonder dat zowel bij de Markt/ Dreef, als bij het eerder genoemde project, bij de eerste behandeling en de vaststelling van de kaders een andere behoefte wordt geschetst door het College dan op dit moment. Deze actuele behoefte oogt als een soort gelegenheidsbehoefte; als het niet haalbaar blijkt, wordt de behoefte ineens aangepast.
D66 is van mening dat voor de genoemde doelgroep van starters zowel middeldure huur als betaalbare koop gebouwd dient te worden. Echter, als we als Raad weer akkoord gaan met het loslaten van middeldure huur, vrezen wij dat een deel van de doelgroep in het gedrang komt. Er zijn vele, vooral ook alleenstaande starters, die huur prefereren over koop, omdat zij bijvoorbeeld door hun studieschuld in mindere mate in aanmerking komen voor een benodigde hypotheek. Laten we deze groep niet vergeten.
Gisteren werd ook door het APB als ik het me goed herinner gevraagd of de middeldure huur die hier niet gerealiseerd gaat worden dan ergens anders gecompenseerd zou worden. Als antwoord werden projecten genoemd waar middeldure huur wordt gerealiseerd. Maar dat is eigenlijk geen antwoord op de vraag, want die projecten liepen of lopen al en heeft niks met compensatie te maken.
Ook staat in het raadsvoorstel het volgende, “Meegaan in bijstelling zorgt dat er appartementen komen waar behoefte aan is. Dit wordt wenselijker geacht dan de ontwikkeling staken.” – Hier wordt de Raad voor mijn gevoel met de rug tegen de muur gezet. Echter moeten we ons niet alleen laten leiden door financiële belangen van projectontwikkelaars. Onze zorg is dan ook dat als de Raad weer instemt met de bijstelling van deze kaders, dat dit in de toekomst de regel in plaats van de uitzondering wordt. Een onwenselijke situatie.
Tot zover.