Initiatiefvoorstel MEC aangenomen

Afgelopen dienden ons burgerlid Erik Vissers samen met Hans Wierema van Groenlinks/PvdA een initiatiefvoorstel in voor een Milieu Educatief Centrum. Dit voorstel kon op een meerderheid rekenen van de gemeenteraad, waar wij als D66 natuurlijk erg blij mee zijn. Lees hieronder wat meer over het voorstel en hoe het tot stand is gekomen.

In de afgelopen collegeprogramma’s en aanvullingen  hierop vanuit de gemeenteraad is er al heel lang de wens om een volwaardig MEC te realiseren. Een Milieu Educatief Centrum is een plaats waar we alle informatie van en over natuur proberen te centraliseren. Dit betekent dus zowel de droge informatie over voeding en natuur via een Powerpoint presentatie als het voelen en ruiken van echte dieren in een kinderboerderij. Volgens Hans Wierema van PvdA/Groen Links was het nu tijd om de koe bij de horens te pakken en met een initiatiefvoorstel te komen. Hans is bestuurslid van de Stichting MEC Etten-Leur, die al geruime tijd bestaat, en zocht daarbij partners die samen met hem dit op willen pakken. Erik Vissers was het eerste aanspreekpunt voor Hans. Erik is burgerlid voor D66 Etten-Leur en ook voorzitter van DuurSaam Etten-Leur. DuurSaam Etten-Leur is een energiecoöperatie die zich bezighouden met duurzame opwek en het helpen van huiseigenaren en huurders bij hun energiebesparende maatregelen. Beide zijn ze gestart met het opstellen van een initiatiefvoorstel.

Beeld: D66 Etten-Leur

Normaal komen voorstellen in de gemeenteraad vanuit het College. Een initiatiefvoorstel is de mogelijkheid voor individuele fracties om een voorstel in te dienen en met een raadsmeerderheid een opdracht aan het College te geven. Dit initiatiefvoorstel is een eerste start naar een volwaardig MEC. De twee initiatiefnemers zijn op zoek gegaan naar participanten die wellicht mee willen doen. Daarbij zijn er gesprekken gestart met het Bijengilde en de IVN. Het Bijengilde heeft een hele waardevolle educatie afdeling en IVN is de natuurorganisatie in Etten-Leur en de regio en mag niet ontbreken in een MEC. Beide waren enthousiast, maar ook kritisch. Het Bijengilde heeft weinig middelen en het IVN wil haar zelfstandigheid behouden. De initiatiefnemers hebben gevraagd of ze met hun de start willen maken en daarop hebben beide verenigingen positief gereageerd.
Naast deze twee verenigingen worden in het voorstel ook Stichting Jeugdland en Scouting Lambertus genoemd omdat deze verenigingen ook verhuisd gaan worden en wellicht in de buurt van een MEC kunnen komen. Het uiteindelijke voorstel bevat dus het raamwerk van een MEC waarin we een kinderboerderij en een aantal ondersteunende gebouwtjes voor de verenigingen op ongeveer 2 hectare willen realiseren. De gebouwen en inrichting van het gebied gebeurt met eigen middelen en onder eigen regie van de participerende verenigingen. De subsidie vanuit de gemeente blijft tot de opening van het centrum gelijk en wordt daarna in een aantal jaren afgebouwd. De uiteindelijke organisatie zal zonder instandhoudingssubsidie moet kunnen blijven bestaan. In het voorstel wordt dus ook gevraagd om de mogelijkheid voor een aantal commerciële activiteiten toe te staan zoals kleine horeca, verkoop van lokale producten, dagbesteding en het verhuur van ruimten. De grond zal net als bij de sportverenigingen ter beschikking gesteld worden door de gemeente en blijft ook in haar eigendom.

De gemeenteraad heeft zich positief uitgesproken over het voorstel en is akkoord gegaan met de twee concrete opdrachten die in het voorstel staan. Ten eerste een positieve grondhouding ten opzichte van het voorstel en de gestelde uitgangspunten en ten tweede een opdracht aan het College om naar een geschikte locatie te zoeken. Het College sprak zich ook positief uit over het voorstel en accepteert de opdracht vanuit de gemeenteraad. Eén fractie was tegen, dus er was een grote meerderheid die haar steun uitsprak over het voorstel. Het College zal aan de slag kunnen met het zoeken naar een geschikte locatie en de twee initiatiefnemers kunnen met de positieve grondhouding vanuit de gemeenteraad verder om het plan uit te werken.