ChristenUnie, D66 en PvdA zeggen vertrouwen op in de samenwerking met de fractie van de VVD

Gisteravond hebben drie partijen, D66, PvdA en ChristenUnie, in de Enschedese gemeenteraad het vertrouwen opgezegd in de samenwerking met de fractie van de VVD. Dit gebeurde kort na het besluit over het bestemmingsplan voor de moskee aan de Kuipersdijk.

In de aanloop naar dit besluit bleek andermaal dat de VVD zich niet aan principe-afspraken in de coalitie hield. Na het debacle van het wegstemmen van het bestemmingsplan voor de moskee in december 2020, zijn binnen de coalitie afspraken gemaakt over de wijze waarop we verder zouden gaan met het ‘dossier moskee’. We moeten constateren dat vier van de vijf partijen hun uiterste best gedaan hebben om met respect voor elkaars standpunten een gedragen voorstel door de raad te krijgen. De VVD was niet een van die vier partijen. We zien hierin helaas een patroon bevestigd, waarin de VVD zich niet aan afspraken heeft gehouden. De energie-visie staat ons nog vers in het geheugen.

Een besluit als dit neem je niet lichtzinnig en komt nooit op een gelegen moment. Partijen kunnen verschillen van mening en je denkt dan nooit direct ‘dan houden we ermee op’. Juist niet. Koppen bij elkaar, je investeert in elkaar en probeert er samen uit te komen. Dat is wat wij de afgelopen jaren onvermoeibaar met elkaar hebben gedaan. Eruit komen, voor de stad en haar inwoners.

Als je met elkaar samenwerkt in een coalitie, wil je op elkaar kunnen vertrouwen. Vertrouwen op afspraken die je maakt, maar ook vertrouwen op de inspanning die je belooft te zullen doen. Dat vertrouwen is weg en dit was de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen.

We beseffen dat de stad bestuurd moet worden. Wat ons betreft kan het voltallige college deze laatste weken van deze coalitieperiode de klus afmaken en zullen de raadsleden haar taken ook blijven vervullen, zoals u dat van ons gewend bent.