Sport- en Beweegcampus. D66: voor!

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 26 september 2024 is gesproken over de voorwaarden die het mogelijk moeten maken om een sport- en beweegcampus op de Meerdijk in Emmen te realiseren.

We zijn er nog lang niet, maar met deze vergadering hebben we een belangrijke eerste stap gezet.

Lees hieronder de spreektekst van fractievoorzitter Joey Koops, of kijk de vergadering terug via de link hierboven. Voor de liefhebbers van (vega) hamburgers, ook daarover is tijdens de vergadering gesproken!

Spreektekst Joey Koops

D66 gelooft dat een goede gezondheid de basis is voor het fijne leven dat in Emmen mogelijk is. Het is om die reden dat wij ons in de vorige periode bijvoorbeeld met succes hard hebben gemaakt voor het uitbannen van rubbergranulaat op onze kunstgrasvelden en dat wij deze periode geijverd hebben voor het instellen van permanente hardlooproutes. En ook op landelijk niveau heeft D66, samen met het CDA, onlangs nog gevochten voor het stoppen van de door het huidige kabinet voorgestelde Btw-verhoging op sport. Het is vanuit deze visie dat wij met vol enthousiasme kijken naar de voorgestelde plannen voor een sport- en beweegcampus.
 
Dat ons enthousiasme breed gedeeld is, zagen we ook duidelijk terug tijdens de commissievergadering. Ondernemend Emmen, FC Emmen, de Koepel, meneer Meppelink, Sportclub Emmen en het Carmel College – allemaal omarmen ze, met hier en daar een mits en een maar, deze unieke kans. Dat ze bovendien zo breed de kans hebben aangegrepen om in te spreken tijdens de commissievergadering, zegt ook iets over het tot nu toe doorlopen proces, waarbij ook wij als raadsfracties op meerdere momenten de kans hebben gehad om mee te praten. Het college, maar ook zeker de betrokken ambtenaren, verdienen daarvoor complimenten.
 
Wel zijn er nog een aantal vragen en kansen, die of zijn blijven liggen, of die nog eens het onderstrepen waard zijn. Zo heeft Ondernemend Emmen in twee termijnen duidelijk gemaakt dat de ondernemers op de Nijbracht graag een uitbreiding zouden zien van hun commerciële mogelijkheden, indien deze plannen gerealiseerd worden. Hoe kijkt het college daarnaar? Ook is ons gevraagd andere sporten en verenigingen, naast handbal en voetbal, niet te vergeten. Hoe is het college van plan dat te waarborgen? Verder is één van onze vragen tijdens de commissie ook nog beantwoord gebleven, namelijk die over de toekomstige horeca op de campus. Kan het college ons beloven dat we geen fastfoodketens gaan faciliteren? Als laatst wellicht nog één kritische noot. Tijdens de commissievergadering is ook gesproken over de toekomstige kansen voor Angelslo, met name op het gebied van woningbouw. Daarbij is door het college aangegeven dat het juist ook belangrijk voor een wijk kan zijn om een mix aan huizen te bouwen, van sociale woningbouw tot koophuizen in hogere segmenten. Daarr zijn wij het volledig mee eens, maar het voelt nu wel een beetje als een gelegenheidsargument, omdat wij die visie bij andere bouwplannen niet vaak tegenkomen. Laten we dat dus vaker en breder uitdragen, waarbij D66 er in ieder geval op zal terugkomen.
 
Dat gezegd hebbende, mevrouw Eising van het Carmel College sloot af met de woorden, bij hier kom ik weg, hoort ook, hier hoor ik bij. En bij deze plannen horen wij graag bij!