Wij zijn en blijven solidair met Oekraïne

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 29 februari 2024 hebben 50PLUS en PVV een gezamenlijke motie ingediend, om de Oekraïense vlag op het gemeentehuis te strijken. Wat ons betreft een onzalig idee, met bovendien een erg slechte timing. Lees hieronder de bijdrage van fractievoorzitter Joey Koops!

Spreektekst Joey Koops

“Op 24 februari jongstleden was het precies twee jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Een illegale invasie en een escalatie van de oorlog die in 2014 begon. In een brief van 23 januari 2024 hebben de gezamenlijke ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie uitgebreid stilgestaan bij deze trieste mijlpaal, waarin ze onder andere bekend hebben gemaakt dat Nederland binnenkort een bilaterale overeenkomst met Oekraïne zal sluiten waarmee duidelijk wordt gemaakt dat Nederland Oekraïne tenminste de komende tien jaar zal blijven steunen. Daarbij schrijven ze, en ik citeer:
 
“Nederland heeft Oekraïne vanaf de eerste dag van deze grootschalige inval politiek, militair, economisch en humanitair ondersteund en zal dat ook blijven doen zo lang dat nodig is.“
 
D66 Emmen onderschrijft dit volledig en wij zijn er trots op dat D66 deel uitmaakt van het demissionaire kabinet, en daarmee deze inzet.  
 
Minder trots zijn wij op de reactie van 50PLUS en de PVV hier in Emmen, op het tweejarig jubileum van de Russische invasie van Oekraïne.
 
Dat heeft verschillende redenen. Zo halen deze partijen in hun motie aan dat er meer gewapende conflicten in de wereld zijn waar zogenaamd selectief mee om zou worden gegaan. Voorzitter, wat ons betreft kunnen we inderdaad vaker aandacht besteden aan de verschillende conflicten in de wereld. Rampen zoals die zich op dit moment in Palestina voltrekken raken ook zeker onze inwoners en daarmee onze zorgplicht. Maar dit argument is niet geloofwaardig bij een motie mede ingediend door de PVV, die nota bene een muur wil opwerpen voor de mensen die deze conflicten willen ontvluchten. Daarnaast wordt de suggestie gedaan dat het gemeentehuis een krachtig symbool van eenheid en vrede zou moeten zijn. Voorzitter, voor de meeste van onze inwoners is het gemeentehuis niet veel meer dan een plek waar je af en toe je rijbewijs vernieuwt. Het is een huiskamer, waar je een af en toe in de keuze van aankleding een statement kunt maken, maar meer ook niet. Bovendien, en dat is een veel serieuzer argument, wordt met dit argument in de motie de kwalijke suggestie gedaan dat de Oekraïense vlag níet voor eenheid en vrede staat. Juíst omdat wij voor vrede staan, wappert de Oekraïense vlag op ons gemeentehuis.
 
Voorzitter, afsluitend zou ik willen terugkomen op de woorden van president Zelensky uitgesproken tijdens de Veiligheidsconferentie in München op 17 en 18 februari jongstleden. Hij stelde daar, en ik citeer: “Vraag niet aan Oekraïne wanneer de oorlog eindigt, maar vraag uzelf af hoe het kan dat Poetin deze oorlog kan voortzetten”.
 
Natuurlijk moet de Oekraïense vlag zo snel mogelijk gestreken worden. Dat doen we, wat D66 betreft, op de dag dat Rusland zijn illegale oorlog beëindigt en Oekraïne, en daarmee de rest van ons continent, vrede kent. Tot die tijd zijn en blijven wij solidair met Oekraïne.”