Tom Brouwers

Tom Brouwers - Beeld: Raoul Hollants

Tom Brouwers (1985) is sinds 2018 actief als raadslid namens D66 in de Eindhovense gemeenteraad. Van 2014 tot 2018 was hij ook al actief als commissielid. In het dagelijks leven werkt hij parttime als hoormedewerker bij de IND in Budel en volgt hij nog een studie Planologie aan de Radboud Universiteit.

  • 39 jaar
  • Venlo
  • Eindhoven
  • Hij/hem

Als hoormedewerker voer ik aanmeldgesprekken met mensen die net in Nederland zijn aan het begin van hun asielprocedure. Elk gesprek is weer anders, en dat maakt het werk juist zo leuk. Afstemmen op de persoon die tegenover je zit is enorm belangrijk: de ene keer spreek je iemand die een PhD heeft afgerond, de andere keer iemand die amper naar school is geweest. Juist door maatwerk te bieden en je taalgebruik af te stemmen op de persoon tegenover je, kun je samen een gesprek voeren.

Ook in je werk als raadslid kom je verschillende soorten mensen tegen in de stad, waarbij dit goed van pas komt.
In mijn studie Planologie leerde ik hoe je omgaat met de openbare ruimte en wat de effecten daarvan zijn. Daarbij kijk je naar verschillende belangen die er spelen en weeg je die af. Zo gaat het ook in het raadswerk: je maakt een belangenafweging waarbij bepaalde belangen soms zwaarder wegen.

Eindhoven is een mooie stad die veel te bieden heeft en die steeds meer mensen en bedrijven weten te vinden. Maar ook is Eindhoven een stad met groeipijn. Het aantal inwoners groeit harder dan dat we kunnen bouwen, lijkt het soms. En niet iedereen kan meeprofiteren van het succes van Brainport Eindhoven. Daarnaast merken we steeds meer van klimaatverandering in onze stad: van hittestress tot extreme regenbuien of zware stormen.

De komende jaren wil ik me inzetten in de raad om Eindhoven door die groeipijn heen te helpen: zodat er genoeg woningen zijn voor woningzoekenden in onze stad, zodat iedereen meeprofiteert en er meer gelijke kansen zijn in onze stad en dat Eindhoven klimaatbestendiger is: van wonen tot mobiliteit en van de openbare ruimte tot het inkoopbeleid.

Wat is je lievelingsplek in Eindhoven?

Genneper Parken, en de Groene Corridor: hier ga ik regelmatig een stuk hardlopen of wandelen, heerlijk om tot rust te komen en even je hoofd leeg te maken.

Welke kansen zie jij voor Eindhoven?

Ik zie 3 grote uitdagingen voor Eindhoven: de klimaatcrisis, de wooncrisis en de kansencrisis.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Door klimaatcrisis moeten we zorgen voor een openbare ruimte die bestand is tegen hittestress en extreme regenbuien, waarbij we ons duurzamer verplaatsen door die ruimte.
  • Door de wooncrisis zijn er niet genoeg woningen te vinden in de stad. Daarom moeten we flink blijven bij bouwen zodat iedereen in Eindhoven een (t)huis kan vinden.
  • Door de kansencrisis profiteert niet iedereen mee van het succes van Brainport. Door het aanpakken van laaggeletterdheid, het investeren in sociale en digitale vaardigheden en in om- en bijscholing, willen we dat iedereen weer een eerlijke kans heeft en meedoet in Eindhoven.

Wat betekent D66 voor jou?

Zichtbaar jezelf kunnen zijn, jezelf blijven ontwikkelen, zelf blijven nadenken, zelf keuzes maken.

Wat is je favoriete boek?

De Alchemist van Paulo Coelho, omdat hij schrijft over het najagen van je dromen door erin te blijven geloven.

Welk cultureel evenement heb je onlangs bezocht?

Een concert van Stef Bos in het Parktheater. Stef is een woordkunstenaar pur sang die met zijn nummers mensen weet te raken en prachtige verhalen weet te vertellen.