Masterclass: Hoe werkt het raadslidmaatschap?

Beeld: D66 Eindhoven

Discussieer je graag over politieke thema’s en wil je daar nog beter in worden? Wil je jouw talenten ontwikkelen om meer te doen met je maatschappelijke en/of politieke interesse? En wil je de politiek en D66 beter leren kennen? Geef je dan uiterlijk 1 september 2024 op voor de D66 Masterclass – Brainport Eindhoven

Sinds 2015 organiseert D66 Eindhoven deze masterclass. Hier kunnen D66-leden uit de Regio Brainport Eindhoven / Zuidoost-Brabant deelnemen. Zo haal je meer uit jouw D66-lidmaatschap en word je betrokken bij onze partij.

Wat krijg je?

In de masterclass leer je meer over het sociaalliberale gedachtegoed en welke rollen en instrumenten een gemeenteraadslid heeft. We zetten je aan het denken: waarom vind jij wat je vindt en met een debattraining leer je dat beter te onderbouwen en kun je dat oefenen. Ook gaan we in op thema’s als gemeentefinanciën en integriteit. Op het einde mag je zelf in de huid van een raadslid kruipen en al het geleerde toepassen in een simulatiespel rond een fictieve casus.

Deze masterclass geeft je niet alleen inzicht in het werk van een raadslid en het D66-gedachtegoed, je werkt ook aan je eigen vaardigheden en verbreedt je netwerk. Na afloop krijg je een certificaat van deelname.

Verwachtingen

Deelname aan deze masterclass doe je voor jezelf en je eigen ontwikkeling. Het verplicht je niet om je kandidaat te stellen voor de gemeenteraad. Ook biedt het geen garantie op een (verkiesbare) plek op de kandidatenlijst, noch op een positie als gemeenteraadslid of commissielid. Wel kan het je helpen om je hier beter op voor te bereiden. Ook kan een lijstadviescommissie jouw deelname aan de masterclass meenemen in haar oordeel om je op een kandidatenlijst te plaatsen.
In de laatste bijeenkomst lichten we het proces toe als je overweegt om je kandidaat te stellen voor een van de gemeenteraden in 2026.

Voor wie?

Deze masterclass staat open voor alle D66-leden, Jonge Democraten en geïnteresseerden die bereid zijn lid te worden uit de regio Brainport Eindhoven, dan wel Zuidoost-Brabant. Leden uit onze eigen regio krijgen voorrang, omdat onze afdeling de kosten van deze masterclass betaalt. Kom je van buiten deze regio? Dan kom je op de wachtlijst te staan. Als er na de aanmeld deadline (1 september 2024) nog plaatsen over zijn, vullen we die op met mensen van buiten de regio.

Door wie?

De Masterclass wordt in 2024 verzorgd door twee oud-raadsleden uit Eindhoven: Marco van Dorst (raadslid van 2010-2014 en 2017-2022 en wethouder 2014-2015) en Tom Brouwers (commissielid 2014-2018 en raadslid 2018-2024).

Data en programma

Deze masterclass wordt doorgaans op donderdagavonden georganiseerd, met twee uitzonderingen: één keer op woensdagavond 30 oktober 2024 (i.v.m. beschikbaarheid trainer) en één keer op dinsdagavond 26 november 2024 (i.v.m. bijwonen raadsvergadering, waarbij er eten wordt verzorgd). We streven ernaar om de avonden af te sluiten en na te praten onder het genot van een drankje (voor wie interesse heeft).
Om de Masterclass voor iedereen een succes te maken, verwachten wij dat je aanwezig bent en enthousiast meedoet. De masterclass wordt georganiseerd door vrijwilligers die tijd en energie steken in de voorbereiding en organisatie. Het kan voorkomen dat je een enkele keer een bijeenkomst mist, graag ontvangen wij dan je afmelding van tevoren.

Hieronder vind je het programma van de masterclass, die elke avond in Eindhoven zal plaatsvinden. Locaties en eventuele wijzigingen worden nog bekend gemaakt na aanmelding. De tijden zijn bewust ruim genomen, mogelijk zijn we op enkele avonden eerder klaar.

Beeld: D66 Eindhoven

Ervaringen oud-deelnemers

D66 Eindhoven heeft deze masterclass drie keer eerder georganiseerd: in 2015/16 en 2016/17 deden we dat fysiek en in 2020/21 deden we dat digitaal in verband met de toen geldende coronamaatregelen. Deelnemers kwamen uit heel Zuidoost-Brabant en soms zelfs nét daarbuiten, wat een mooie dynamiek met zich meebracht in de groep. Diverse oud-deelnemers aan onze masterclass zijn actief geworden als raadslid of commissielid in Zuidoost-Brabant. Anderen zijn actief geworden binnen onze vereniging als bestuurslid of binnen een werkgroep.

Lees hier wat twee oud-deelnemers over onze masterclass zeggen.

Arthur Westenend (Masterclass deelnemer 2016-2017)
Ik heb de masterclass als nuttig en leuk ervaren en het heeft ook voor meer binding met D66 gezorgd. Als politieke partij laat je door het organiseren van zo’n masterclass zien dat je het politieke vak serieus neemt, op elk niveau.  Zelf heb ik me beperkt tot commissielid. De wijze van discussiëren in een raad was even wennen maar wel leuk. Wat dat betreft is er weinig verschil tussen een commissie en een raadsvergadering; hoewel de laatste natuurlijk veel politieker is.
 
Chris Dams (Masterclass deelnemer 2020-2021)
Ik heb zeker wat aan de masterclass gehad. Het was fijn om een beter beeld te krijgen van de verschillende onderwerpen die we behandelen. Daarnaast was het fijn om ook ethische kwesties te bespreken waar je tegenaan kan lopen als gemeenteraadslid. Het gaf mij een beter beeld over het werk en wat ik er van kon verwachten. Ik raad het iedereen aan!

Aanmelden en deelname

Deelname aan de Masterclass is gratis. Voor koffie en thee tijdens de avonden wordt gezorgd. Ook het eten voorafgaand aan de raadsvergadering op 26 november is inbegrepen. Eventuele reiskosten en drankjes na afloop van bijeenkomsten zijn voor eigen rekening. Wil je voorafgaand, tijdens of na de masterclass een vrijwillige bijdrage of donatie doen? Dat waarderen we enorm! Zo houden we de masterclass laagdrempelig voor iedereen.

Aanmelden kan per mail aan [email protected]
We ontvangen graag je e-mailadres en telefoonnummer, zodat wij je goed op de hoogte kunnen houden van het actuele programma, datums en tijden. Een korte toelichting over je deelname of achtergrond is van harte welkom, maar zeker niet verplicht.

Tot slot: de keuze is reuze in Brainport Eindhoven

Om verwarring te voorkomen, willen we nog even vermelden dat er naast onze Masterclass nog een andere Masterclass voor potentiële gemeenteraadsleden wordt georganiseerd, door de Regio Brabant. Deze richt zich op leden in heel Noord-Brabant en niet specifiek op leden uit de regio Brainport Eindhoven. De Brabantse masterclass gaat meer in op inhoudelijke thema’s. Dat betekent dat leden uit de Regio Brainport Eindhoven kunnen kiezen uit twee masterclasses! Kijk, vergelijk en maak zelf je keuze wat het beste bij jou past!
 
D66 Masterclass voor potentiële gemeenteraadsleden (Regio Brabant)
Deze vindt plaats op 7 zaterdagochtenden in 2024 en 2025. Onderwerpen die aan bod komen zijn:
Inleiding Politiek/Staatsrecht, Presenteren, Water, Onderwijshuisvesting, Brede Welvaart, Wonen en Omgevingswet, Financiën, Energie en Sociaal Domein.
 
Kosten voor deelname zijn € 66,00. Aanmelden kan tot 5 juli 2024 door je aanmelding met motivatie te sturen naar: [email protected].
 
Meer weten? Bezoek de factsheet van de masterclass van D66 Noord-Brabant.