Omkijken naar ouderen

Landelijk blijkt ongeveer de helft van de mensen ouder dan 75 jaar zich wel eens eenzaam te voelen. Met de aankomende vergrijzing zal deze groep alsmaar groter worden. In onze welvarende samenleving zou het niet nodig hoeven zijn dat mensen zich eenzaam voelen. Daarom geen passieve afwachtende rol aannemen, maar actief ouderen benaderen. Daar waar vraag is naar ondersteuning willen wij die mogelijk maken.

Beeld: D66 Echt-Susteren

Signaleren en aanpakken van eenzaamheid

  • D66 wil dat er een gemeentelijke onderzoek komt, waarbij de eenzaamheid in kaart wordt gebracht. Bovendien moet er samen met de inwoners nagedacht worden over oplossingen hiervoor.
  • De sociale wijkteams willen wij uitbreiden en bereikbaar houden voor vragen met betrekking tot eenzaamheid.
  • De Maatjes Projecten voor ouderen en activiteiten georganiseerd door de Zonnebloem en andere ouderenverenigingen verdienen de steun van de gemeente.
  • D66 ondersteunt de huiskamer (plus) projecten, waar ouderen bij elkaar komen en kunnen deelnemen aan activiteiten.
  • De aanpak van eenzaamheid is een taak van de gehele samenleving. D66 wil daarom burgerinitiatieven om eenzaamheid aan te pakken promoten en ondersteunen.

Generaties bij elkaar brengen

D66 vindt het niet alleen belangrijk dat eenzaamheid van ouderen wordt aangepakt door ouderen bij elkaar te brengen zoals in de huiskamerprojecten, maar vindt ook dat verschillende generaties bij elkaar gebracht moeten worden. Daarom komt D66 met het idee van de dorpsmensa.

  • D66 vindt het belangrijk te onderzoeken of er animo bestaat voor het oprichten van dorpsmensa. Deze zijn een aanvulling en/of uitbreiding op de bestaande huiskamer (plus) projecten. In een dorpsmensa kunnen op (enkele) werkdagen álle inwoners van de kernen terecht voor een gezonde betaalbare warme maaltijd. Bovendien worden er activiteiten voor jong en oud georganiseerd en wordt het een ontmoetingsplek voor iedereen. Zulke mensa’s zijn aantrekkelijk voor eenzame ouderen, voor werkende inwoners die geen tijd hebben om te koken, voor minder welvarende inwoners die hier elke dag een warme, gezonde en betaalbare maaltijd kunnen eten en voor jongeren die thuis geen plek hebben om te kunnen afspreken met hun vrienden. Bovendien kunnen lokale ondernemers en boeren hiervan profiteren, door het verzorgen van de maaltijden. De gemeente moet deze mensa’s faciliteren.
  • Ook op andere manieren brengen we generaties dichter bij elkaar:
  • Nieuwe woonvormen waarbij jongeren en ouderen worden samengebracht moeten onderzocht worden. Zo wordt getracht eenzaamheid te voorkomen en pakken we daarnaast de woonproblematiek voor senioren en starters aan.
  • Om de maatschappelijke betrokkenheid van jongeren te vergroten en eenzaamheid tegen te gaan willen wij vrijwillige maatschappelijke stages promoten in de ouderenzorg.
  • Scholen hebben vaak leuke en laagdrempelige activiteiten waar ouderen bij betrokken kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan een toneelstuk of een gezamenlijke spellenmiddag. D66 is voor dergelijke samenwerking tussen scholen en ontmoetingsplekken voor ouderen.

Passende voorzieningen

Er dienen passende voorzieningen te zijn voor ouderen die slecht ter been zijn. Door het realiseren van voorzieningen in de omgeving kunnen ouderen actief deelnemen aan de samenleving.

  • D66 is voor het behoud van voorzieningen in de kernen. Daar waar dat niet mogelijk is, omdat de kwaliteit in het gedrang is, moet gekeken worden naar mogelijkheden om voorzieningen wel voor iedereen bereikbaar te houden.
  • Individuele vervoersmogelijkheden zoals de Wensauto en Omnibuzz moeten voor de mensen die het nodig hebben beschikbaar blijven. Bovendien moet er gekeken worden hoe de capaciteit van de Wensauto uitgebreid kan worden. De gemeente moet dit ondersteunen en faciliteren.
  • Nieuwe woningen voor ouderen zijn noodzakelijk en moeten vooral gerealiseerd worden in gebieden waar de voornaamste voorzieningen in de buurt zijn. Daarbij moet er wel gelet worden op de leeftijdsdiversiteit.
  • Recreatie- en sportgebieden moeten zo ingericht worden dat deze ook te gebruiken zijn door ouderen.
  • De gemeente moet oog hebben voor ouderen die niet kunnen meekomen met een steeds digitaliserende wereld. Er moet ondersteuning zijn voor deze ouderen.