Welzijn, zorg en sport

D66 wil dat iedereen dezelfde kans krijgt op een lang en gezond leven. Dat begint bij een fijne omgeving om in op te groeien. Daarnaast vinden we het belangrijk om te investeren in preventie en mensen te ondersteunen een gezond leven te leiden. D66 zet in op bewezen effectieve preventie. We gaan ‘van nazorg, naar voorzorg’, door de aandacht te verschuiven van het oplossen, naar het voorkomen van problemen. Voor mensen die zorg nodig hebben dient deze laagdrempelig en dichtbij georganiseerd te zijn.

Beeld: D66 Echt-Susteren

Sport en beweging

Iedereen weet dat sport en beweging goed is voor de mens. Het is gezond: het voorkomt dat mensen ziek worden en verhoogt hun welzijn. Daarnaast brengt sport mensen samen en draagt het bij aan een goede ontwikkeling.

  • Sportverenigingen moeten voldoende subsidie blijven ontvangen om hun verbindende en sportieve taken te kunnen uitvoeren.
  • De gemeente stimuleert de komst van sportscholen; juist ook in de kleine kernen.
  • Er moeten meer plekken worden ingericht met fitnessapparatuur in de buitenlucht.
  • D66 wil aandacht voor voorzieningen als fiets-, wandel-, skeeler- en ruiterpaden, maar ook skateplekken, basketbalpleintjes, speeltoestellen en vooral aan voldoende veilige, schone groene parken waarin op uiteenlopende wijze gespeeld en gesport kan worden. De aanwezige voorzieningen moeten behouden blijven en eventueel uitgebreid worden.
  • D66 juicht eigen initiatieven van inwoners toe die ervoor zorgen dat kinderen meer in de buitenlucht bewegen. Zo moet de gemeente een financiële bijdrage leveren in de aanschaf van speeltoestellen wanneer ouders en buurtbewoners het initiatief nemen om deze zelf te willen onderhouden en er voldoende draagvlak voor is.
  • Sportevenementen, zoals de Kernen Omloop, motiveren inwoners om meer te sporten en te bewegen, daarnaast brengen ze inwoners van alle leeftijden bij elkaar. D66 is dan ook voor het uitbreiden van dergelijke evenementen.
  • Mensen met een kwetsbare gezondheid in beweging brengen door lokale samenwerking op te zetten tussen de sportsector en eerstelijnszorg.
  • Leisurepark In de Bandert moet verder uitgebreid worden, zodat het kan uitgroeien tot een compleet sportcentrum en ontmoetingsplek. Dit draagt bij aan de leefbaarheid van de gehele gemeente.

Preventie

Zowel de omgeving als sporten zijn preventieve middelen die bijdragen aan een gezond leven. Daarnaast zijn er nog andere zaken die preventief de gezondheid kunnen bevorderen. D66 wil daarmee problemen en ziekte voor zijn.

  • D66 wil dat de gemeente voldoet aan de aanbevelingen uit het ‘Lokaal Preventieakkoord’ om gezondheidsschade door overgewicht, alcohol en roken terug te dringen.
  • D66 wil dat het roken in speeltuinen, rond scholen en in bushokjes verboden wordt.
  • Het aanleren van een gezonde leefstijl begint bij de jeugd, daarom stuurt D66 aan op samenwerking met scholen om een gezonde leefstijl al vroeg te bespreken.
  • D66 wil dat de gemeente drie basisscholen de kans geeft om de gezondheid van hun leerlingen te verbeteren via een pilot, naar voorbeeld van ‘de Gezonde Basisschool van de Toekomst’. Na vier jaar worden de onderzoeksresultaten van deze pilots bekend gemaakt.
  • Dementie neemt met de vergrijzing alsmaar toe en wat niet veel mensen weten is dat er goede preventieve interventies zijn om dementie te verminderen. D66 zet zich in om mensen ervan bewust te maken dat ze preventieve maatregelen kunnen nemen tegen dementie.

Zorg die dichtbij is en aansluit op de behoeften

Voor mensen die zichzelf niet zelfstandig kunnen redden dragen we een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Iedereen krijgt ooit te maken met ziekte in haar of zijn leven, daarom moet zorg laagdrempelig en dichtbij geregeld zijn.

  • Sociale wijkteams moeten uitgebreid worden, om hun signalerende taak te versterken. Bovendien moeten zij laagdrempelig en toegankelijk blijven.
  • Daar waar zorgvragen zijn streven wij naar een proactieve benadering. Wanneer er behoefte is aan zorg organiseert de gemeente met familie en/of vrienden een keukentafelgesprek, zodat de zorg naadloos aansluit op de behoefte van de hulpbehoevende. De stem van hen en zorgprofessionals wegen zwaar mee.
  • Mantelzorg is een belangrijke vorm van zorg die wordt gegeven door de mensen die het dichtst bij de zorgbehoevende staan. D66 wil daarom dat de vergoeding, het mantelzorgcompliment, voor hen blijft bestaan. Bovendien moet de ondersteuning voor mantelzorgers structureel verbeteren.
  • Zelfstandig functioneren moet gepromoot worden, zodat ouderen die dat willen in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Om dit mogelijk te maken staat D66 voor het slim gebruiken van nieuwe technologieën en het aanbieden van passende hulp voor thuis. Ook zijn er ouderen die niet meer graag zelfstandig willen wonen, maar nu nergens terecht kunnen. Er moet onderzocht worden in hoeverre dit speelt in onze gemeente. Vervolgens is het belangrijk om te kijken naar passende oplossingen in de vorm van verzorgingstehuizen en seniorenwoningen.
  • De gemeente moet toezien op de kwaliteit van de huishoudelijke hulp. Deze kwaliteit is nu regelmatig ondermaats.
  • De invoering van het abonnementstarief in de Wmo zorgt voor een onwenselijke aanzuigende werking. Dit ondermijnt de zelfredzaamheid van zorgbehoevende.
  • Bovendien moet de gemeente ervoor zorgen dat de voorzieningen voor mensen met een beperking en ouderen die slecht ter been zijn toegankelijk blijven.

Jeugdzorg

Alle kinderen verdienen het om gezond en veilig op te groeien en hun talenten te ontwikkelen. Waar nodig bieden we zorg en ondersteuning dichtbij huis, waarbij we het hele gezin en netwerk van het kind actief een rol geven.

  • D66 wil een nieuwe verbinding ontwikkelen tussen onderwijs en jeugdzorg. De school is de omgeving waar kinderen samenkomen en waar problemen vroeg gesignaleerd kunnen worden. D66 wil daarom een jeugdpsycholoog op elke school. Een onaangename thuissituatie, spijbelen en depressieve klachten worden zo vroegtijdig gesignaleerd.
  • Ouders van zorgleerlingen worden actief door de school, gemeente en jeugdzorg ondersteund. Er moet één aanspreekpunt zijn per gezin. Er moet een einde komen aan alle doorverwijzingen die nergens toe leiden.
  • De samenwerking tussen gemeenten en huisartsen moet intensiever om passende zorg te bewerkstelligen. Hierbij kunnen praktijkondersteuners ingezet worden als brugfunctie tussen de gemeente en huisartsen.
  • Voor specialistische zorg die niet op gemeentelijk niveau kan worden geboden, moet effectief worden samengewerkt met de regio.
  • Wachtlijsten in de jeugdzorg zijn onbegrijpelijk en moeten aangepakt worden.
  • Inzetten op normaliseren en niet ieder kind verwijzen naar specialistische zorg. De zorgprofessional dicht bij de kinderen en jongeren plaatsen.
  • Bewerkstelligen dat zorgaanbieders ook de complexe ziekte gevallen kunnen helpen en niet alleen de makkelijk casussen helpen.