Duurzaamheid, energie en leefomgeving

Eén van de grootste uitdagingen van onze generatie is de klimaatverandering. Reductie van de uitstoot van broeikasgassen is hierbij van belang. Helaas merken we nu al de gevolgen van klimaatverandering, zoals meer extreem weer met droogte en overstromingen. Deze kunnen zeker niet genegeerd worden. Ook de generaties na ons verdienen een schone lucht en een goed klimaat. Daarom streeft D66 naar een klimaatneutrale gemeente vóór 2040. Enerzijds moet het gebruik van energie verminderd worden en anderzijds moet er meer duurzame energie worden opgewekt via zon en wind. Inwoners en ondernemers moeten worden meegenomen in deze omschakeling, zodat het voor iedereen betaalbaar blijft en zodat iedereen mee kan doen. De agrarische bedrijven in onze gemeente moeten ondersteund worden bij de verduurzaming van hun bedrijven.

Beeld: D66 Echt-Susteren

Energietransitie en duurzaamheid

D66 zet in op het opwekken van duurzame vormen van energie, zoals zonne- en windenergie en het benutten van restwarmte. Op deze manier maken we de overstap naar een klimaatneutrale gemeente. Deze energietransitie maken we met achtneming van de Regionale Energie Strategie-2 (RES2).

  • D66 wil zoveel mogelijk inzetten op zonnepanelen op daken. De gemeente moet dit subsidiëren. Het zorgt bovendien voor een fors lagere energierekening voor inwoners en ondernemers.
  • Industriële gebouwen en nieuwe distributiecentra moeten verplicht worden zonnepanelen op hun daken te leggen bij de aanbouw. Bij bestaande distributiecentra en industriële gebouwen moet de gemeente een dringend beroep op hen doen om datzelfde te doen. Zo proberen we kostbare natuur en landbouwgrond zoveel mogelijk te ontzien.
  • Wanneer daken niet geschikt zijn voor zonnepanelen moeten er daar waar mogelijk groene daken worden gerealiseerd.
  • De gemeente moet de mogelijkheid onderzoeken om grote parkeerplaatsen te overdekken met zonnepanelen. Vele gemeenten gingen ons al voor door parkeerplaatsen op een stijlvolle manier te voorzien van zonnepanelen. De parkeerplaats aan het Ursulinenplein in Echt kan op deze manier een grote hoeveelheid energie gaan opleveren.
  • D66 is voorstander van zonneparken, mits deze zonneparken zoveel mogelijk uit het zicht liggen; bij voorkeur in de buurt van de snelweg of op industrieterreinen. Daarnaast is D66 voorstander van een nieuwe generatie windturbines: verticale as-windturbines. Van deze windturbines hoeven er veel minder gebouwd te worden ten opzicht van de normale windmolens. Bovendien hebben deze nieuwe windturbines een lage geluidsbelasting. Deze windturbines moeten, net zoals de zonneparken, zoveel mogelijk uit het zicht geplaatst worden.
  • Er moet onderzocht worden of Nieuwstadt aardgasvrij gemaakt kan worden, middels de verwarming door restwarmte van Chemelot Sittard-Geleen. Er moet wel worden gelet op de betaalbaarheid hiervan.
  • De gemeente moet in samenwerking met Enexis snel werk maken van het uitbreiden van de capaciteit van het energienet, om de energietransitie soepel te laten verlopen. Het grote elektriciteitsnet moet klaar worden gemaakt en leidingen moeten worden klaargemaakt voor waterstof. Bovendien moet er worden ingezet op smart grid.
  • De gemeente moet er bij het bedrijfsleven op aandringen dat er wordt geïnvesteerd in manieren om energie op te slaan, zoals waterstof en accu’s. Zo kan er energie worden opgeslagen wanneer de zon niet schijnt, of wanneer het niet waait.
  • De kosten van de energietransitie moeten vooral bij de grootste vervuilers terecht komen. Zo houden we de energietransitie voor iedereen betaalbaar en eerlijk. Minder welvarende inwoners mogen niet onevenredig hard geraakt worden.

Verduurzaming door de gemeente

  • De gemeente dient een voorbeeldrol te vervullen voor een duurzame toekomst. D66 vindt het daarom belangrijk dat alle gebouwen van de gemeente worden verduurzaamd, bijvoorbeeld middels het plaatsen van zonnepanelen op de daken en het gebruik van isolatie.
  • Duurzaamheid moet verankerd worden in het inkoop- en aanbestedingsbeleid van de gemeente.
  • D66 ziet graag dat de gemeente haar hele wagenpark verduurzaamt.
  • De gemeente moet er op toezien dat er voldoende plekken langs de A2 beschikbaar worden gesteld voor het bouwen van snellaadpalen voor personenauto’s en vrachtwagens.
  • Ook juicht D66 de komst van openbare laadpalen in de wijken toe. Op deze manier wordt er gebouwd aan een duurzaam en toegankelijk netwerk in Echt-Susteren.
  • De gemeente moet er bij Arriva op aandringen om uitsluitend in elektrische bussen te rijden, zoals dat in meerdere gemeenten al gebeurd.
  • Het goed onderhouden van fietspaden is belangrijk. Daarnaast moeten fietspaden zoveel mogelijk gescheiden worden van de weg waar dit kan. Op deze manier stimuleren we deze klimaatvriendelijke manier van vervoer. Juist ook omdat er steeds grotere afstanden overbrugd kunnen worden met de elektrische fiets.
  • Alle verlichting in de publieke ruimtes moeten ledverlichting worden. Denk hierbij aan verlichting van het gemeentehuis, lantaarnpalen, scholen, bibliotheken en gemeenschapshuizen.
  • Leisurepark de Bandert moet in 2022 energieneutraal gemaakt worden.
  • D66 wil dat de gemeente onderzoek doet naar de mogelijkheid voor het bouwen van een waterstoftankstation. Dit zou de eerste in de provincie Limburg zijn waardoor er vele (economische) voordelen aan kunnen kleven. Denk hierbij aan werkgelegenheid en andere groene bedrijven die zich in Echt-Susteren willen vestigen.

Verduurzaming voor en door de inwoners

  • D66 is voorstander van gratis advies van energie experts ter verduurzaming van de woning. Hierbij moet er ook worden gekeken naar de mogelijkheden van financiering.
  • Energiebesparende maatregelen, zoals dubbel glas, geïsoleerde muren en groene daken, leiden tot een win-win situatie voor inwoners en ondernemers: we werken aan een klimaatneutrale gemeente en tegelijkertijd slinkt de energierekening. Inwoners en ondernemers moeten voor ondersteuning kunnen aankloppen bij de gemeente, zodat de verduurzaming voor iedereen betaalbaar is. Bovendien moeten inwoners erop attent gemaakt worden dat zij van gunstige leningen gebruik kunnen maken via de provincie. Inwoners moeten gestimuleerd worden om hun huis te verduurzamen naar energielabel C.
  • Inwoners moet zélf kunnen profiteren van de energietransitie middels een lagere energierekening. Daarnaast is D66 voorstander van initiatieven waarbij inwoners aandeelhouder kunnen worden in duurzame energieprojecten zoals windmolens en zonneparken. Op deze manier kunnen inwoners ook meedelen in de winst die de nieuwe lokale energiebronnen opleveren. Op deze manier kan het draagvlak voor windmolens en zonneparken vergroot worden.
  • Nieuwe woningen en gebouwen moeten zoveel mogelijk zónder aardgas worden verwarmd. Het gebruik van warmtepompen, of op termijn waterstof, zijn hiervoor oplossingen.
  • Er moeten bindende afspraken worden gemaakt met woningbouwcorporaties om sociale huurwoningen te verduurzamen. Vooral oude woningen moeten extra geïsoleerd worden.
  • D66 stimuleert het scheiden van afval. D66 staat open voor meer initiatieven om de circulaire economie te versterken.
  • Iedere kern in onze gemeente verdient een eigen maatschappelijk debat waarbij inwoners inspraak krijgen, oplossingen voor de energietransitie kunnen aandragen en mogelijke verbeterpunten in de uitvoering kunnen aanstippen. D66 vindt dat heldere communicatie belangrijk is om alle inwoners goed te kunnen betrekken bij de lokale energietransitie.

De agrarische sector

Boeren moeten op een duurzame én rendabele wijze voedsel moeten kunnen verbouwen. Dit vraagt om innovatieve oplossingen, waarbij de gemeente deze agrarische ondernemers de ruimte en kansen moet geven om deze oplossingen te ontwikkelen.

  • D66 vindt dat de agrarische sector ondersteund dient te worden bij het reduceren van de stikstofuitstoot. De gemeente moet de sector stimuleren om naar duurzame en innovatieve oplossingen te zoeken, zonder dat direct voorop staat agrarische bedrijven te sluiten.
  • Boeren moeten zich houden aan de stikstof, fijnstof en ammoniak regels. Er moet streng worden toegezien op de handhaving hiervan.
  • Bedrijven in de gemeente, zoals supermarkten, moeten gemotiveerd worden om meer lokale producten te verkopen. Zo krijgen boeren een eerlijke prijs voor hun product.

Leefomgeving, natuur en milieu

Een lang en gezond leven begint bij het opgroeien in een schone leefomgeving. D66 zet zich in om de omgeving zo in te richten dat deze een positieve invloed heeft op de gezondheid van iedereen.

  • Iedereen moet zich veilig voelen in de openbare ruimte. Een goed onderhouden leefomgeving is hiervoor van belang: schone straten die goed zijn verlicht, met straatmeubilair dat in goede staat verkeert, voorkomen overlast en criminaliteit.
  • D66 vindt dat alle openbare plekken en gebouwen toegankelijk en veilig moeten zijn. Ook voor mensen die minder mobiel. Stoepen moeten bijvoorbeeld niet scheef liggen, drempels niet te hoog zijn en oversteekplaatsen voorzien zijn van tegels voor blinden en slechtzienden.
  • Voldoende faciliteiten in elke kern zorgen voor een betere leefbaarheid. D66 wil dat de gemeente en plaatselijke ondernemers de kansen die hierbij liggen met beide handen aangrijpen.
  • D66 vindt dat gebouwen met grote architectonische waarde behouden (én goed onderhouden) moeten blijven worden. Deze maken deel uit van onze cultuur en zorgen bovendien voor een fraai straatbeeld.
  • D66 wil dat de gemeente vergroening stimuleert door op kale pleinen, speelplaatsen en straten bomen te planten en miniparkjes in te richten. Dit is niet alleen goed voor de leefbaarheid, maar ook voor de waterhuishouding (klimaatadaptatie) en het bestrijden van hittestress door verstening.
  • D66 wil deze hittestress, veroorzaakt door het opwarmen van stenen en daken, ook voorkomen door groene daken te stimuleren. Deze houden water vast en zijn goed voor de biodiversiteit.
  • D66 wil dat er gestreefd wordt naar een evenwichtige balans tussen groen en bebouwing.
  • Het verdwijnen van natuur moet voorkomen worden. Wanneer er door een wijziging in het bestemmingsplan toch natuur verdwijnt, wil D66 dat deze natuur gecompenseerd wordt (herplantingsplicht). Zodat er per saldo geen sprake is van afname van het oppervlakte groen en natuur binnen onze gemeente. Deze herplantingsplicht moet streng worden gehandhaafd.
  • Natuurgebieden moeten zoveel mogelijk op elkaar aansluiten.
  • Recreëren in de natuur moet toegankelijker worden. Zo moeten oevers van vijvers en beekjes op veel meer plekken geschikt worden gemaakt voor recreatie en bezinning. Dit moet bovendien verder gepromoot worden. Daarnaast moet de gemeente deze vorm van recreatie in de natuur niet alleen buiten de gemeente promoten, maar juist ook vooral bij de inwoners van onze gemeente zelf. Een gezonde omgeving die uitnodigt om te bewegen en te sporten draagt bij aan een gezonde levensstijl van onze inwoners.
  • Voor het voorkomen van overstromingen moet blijvende aandacht zijn. Hierbij is goede samenwerking met het waterschap van belang.
  • D66 wil dat het rookverbod in bossen en natuurgebieden gehandhaafd blijft en dat drinkwatergebieden goed beschermd blijven.
  • D66 acht geluidsoverlast niet wenselijk voor een gezonde leefomgeving en moet worden tegengegaan door slim te bouwen en meldingen van geluidsoverlast serieus te nemen.
  • Het is belangrijk dat de gemeente de luchtkwaliteit beter gaat meten. De gemeente moet zich houden aan strikte normen.
  • Verder moet bodemvervuiling tegengegaan worden en er beter op toegezien worden hoe vervuilde grond verantwoord hergebruikt kan worden.
  • D66 is voor het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen, zoals het inzetten van de Sluipwesp tegen de Eikenprocessierups.
  • D66 staat voor een goed dierenwelzijnsbeleid op lokaal niveau. Bovendien wordt er ruimte gemaakt en aandacht geschonken aan bijen en vogels.