Energietransitie en duurzaamheid
D66 zet in op het opwekken van duurzame vormen van energie, zoals zonne- en windenergie en het benutten van restwarmte. Op deze manier maken we de overstap naar een klimaatneutrale gemeente. Deze energietransitie maken we met achtneming van de Regionale Energie Strategie-2 (RES2).
- D66 wil zoveel mogelijk inzetten op zonnepanelen op daken. De gemeente moet dit subsidiëren. Het zorgt bovendien voor een fors lagere energierekening voor inwoners en ondernemers.
- Industriële gebouwen en nieuwe distributiecentra moeten verplicht worden zonnepanelen op hun daken te leggen bij de aanbouw. Bij bestaande distributiecentra en industriële gebouwen moet de gemeente een dringend beroep op hen doen om datzelfde te doen. Zo proberen we kostbare natuur en landbouwgrond zoveel mogelijk te ontzien.
- Wanneer daken niet geschikt zijn voor zonnepanelen moeten er daar waar mogelijk groene daken worden gerealiseerd.
- De gemeente moet de mogelijkheid onderzoeken om grote parkeerplaatsen te overdekken met zonnepanelen. Vele gemeenten gingen ons al voor door parkeerplaatsen op een stijlvolle manier te voorzien van zonnepanelen. De parkeerplaats aan het Ursulinenplein in Echt kan op deze manier een grote hoeveelheid energie gaan opleveren.
- D66 is voorstander van zonneparken, mits deze zonneparken zoveel mogelijk uit het zicht liggen; bij voorkeur in de buurt van de snelweg of op industrieterreinen. Daarnaast is D66 voorstander van een nieuwe generatie windturbines: verticale as-windturbines. Van deze windturbines hoeven er veel minder gebouwd te worden ten opzicht van de normale windmolens. Bovendien hebben deze nieuwe windturbines een lage geluidsbelasting. Deze windturbines moeten, net zoals de zonneparken, zoveel mogelijk uit het zicht geplaatst worden.
- Er moet onderzocht worden of Nieuwstadt aardgasvrij gemaakt kan worden, middels de verwarming door restwarmte van Chemelot Sittard-Geleen. Er moet wel worden gelet op de betaalbaarheid hiervan.
- De gemeente moet in samenwerking met Enexis snel werk maken van het uitbreiden van de capaciteit van het energienet, om de energietransitie soepel te laten verlopen. Het grote elektriciteitsnet moet klaar worden gemaakt en leidingen moeten worden klaargemaakt voor waterstof. Bovendien moet er worden ingezet op smart grid.
- De gemeente moet er bij het bedrijfsleven op aandringen dat er wordt geïnvesteerd in manieren om energie op te slaan, zoals waterstof en accu’s. Zo kan er energie worden opgeslagen wanneer de zon niet schijnt, of wanneer het niet waait.
- De kosten van de energietransitie moeten vooral bij de grootste vervuilers terecht komen. Zo houden we de energietransitie voor iedereen betaalbaar en eerlijk. Minder welvarende inwoners mogen niet onevenredig hard geraakt worden.