Thema-avond Energieopslag

Afgelopen vrijdag, 9 februari, organiseerde D66 Dronten met succes een thema-avond over energieopslag in de Rede van Dronten. De avond bood inwoners en geïnteresseerden de mogelijkheid om inzichten te krijgen van experts en lokale belanghebbenden over de uitdagingen en kansen op het gebied van energieopslag.

Energieopslag in het algemeen

Paul Notenboom (eerste spreker), expert batrijopslag vanuit GroenLeven, benadrukte dat Nederland een wereldleider is op het gebied van zonnestroomvermogen, met het hoogste aantal zonnepanelen per inwoner (ongeveer 3,5 paneel per inwoner). Hij wees echter op de uitdagingen die gepaard gaan met deze groei, met name de infrastructuur die de groei niet kan bijbenen. De prognose voor netcongestie in 2024 ziet er niet rooskleurig uit voor Dronten. Batterijen werden geïdentificeerd als een noodzakelijk element in de energietransitie, met dalende prijzen en toenemende mogelijkheden om elektriciteit op tijdsgebonden basis te benaderen.
Bekijk hier de presentatie van Paul Notenboom

Dronter Energieopslag

Allard van der Steege (tweede spreker), projectleider DEO vanuit Ventolines lichtte het Dronter Energie Opslag (DEO)-project toe, waarbij ruim 400 bewoners uit Dronten betrokken zijn via Flevo Bess. Het project omvat een forse investering in landschappelijke inpassing, vergoedingen voor directe omwonenden en een eenmalige storting van ongeveer €450.000 in het Windfonds van Dronten, overeengekomen met de gemeente.
Bekijk hier de presentatie van Allard van der Steege

Lokale mogelijkheden

Onze Wethouder Duurzame Samenleving Lazise Hillebregt (derde spreker) deelde de lokale kansen en uitdagingen voor energieopslag, met een focus op het bevorderen van duurzame initiatieven en de mogelijkheid voor inwoners om zelfstandig energiecoöperaties te kunnen starten.
Bekijk hier de presentatie van Lazise Hillebregt

Interactieve paneldiscussie

Na de inspirerende sprekers volgde een interactieve paneldiscussie met inwoners en geïnteresseerden aan de hand van stellingen en dilemma’s.

Stephan Hollander, gespreksleider en medebestuurder van D66, merkte twee opvallende trends op onder de aanwezigen:
een waardering voor maatschappelijke voordelen boven financiële voordelen en; een sterke interesse in eigen opslagmethoden met de vraag naar duidelijk beleid en ondersteuning vanuit de politiek.

Beeld: D66 Dronten

Beeld: D66 Dronten

Beeld: D66 Dronten

D66 Dronten blijft zich inzetten voor kennisdeling en samenwerking voor onze inwoners.

Actief deelnemen aan onze lokale initiatieven?
Word lid van onze partij!