Biodiversiteitscrisis

Bijdrage D66 tijdens stikstofdebat (biodiversiteitscrisis / ammoniakcrisis) bij de vergadering van Provinciale Staten op 13 juli 2022

Perspectief bieden!

Drenthe: een landelijke provincie met schone lucht, een schone bodem én schoon water! Met boeren én met natuur! 
Ondertussen wordt elk jaar duidelijker wat de omvang van de biodiversiteitscrisis is. Met klimaat doorlopen we een vergelijkbaar proces. En elk jaar wordt de slagingskans van het voorkomen van serieuze klimaatverandering kleiner. 

We hebben nu de startnotitie Nationaal programma landelijk gebied, deze kent grote opgaven voor Drenthe. In de startnotitie gaat het om kerndoelen waaraan de plannen moeten voldoen.
In de startnotitie gaat het niet alleen om stikstof en natuurbescherming, het gaat ook om klimaat, waterkwaliteit, lichtkwaliteit, leefbaarheid en vitaliteit van de agrarische sector (Wet Stikstofreductie en Natuurverbetering, de Kaderrichtlijn Water en de Klimaatwet).

Het gaat om concrete plannen maken, waarbij er geld is voor bedrijven die willen investeren in innovaties, voor bedrijven die willen omschakelen en voor bedrijven die willen stoppen.
Het doel, natuurherstel, onze Europese verplichtingen nakomen staat wat D66 betreft niet ter discussie. De wijze waarop we dit – met een bijdrage van alle sectoren – kunnen bereiken is wat ons betreft wel waar het gesprek over moet gaan.

Kiezen en perspectief bieden! 

Eerlijke prijs

D66 ziet zeker een toekomst voor de agrarische sector: wij zijn overtuigd dat de koers kringlooplandbouw en natuur-inclusieve landbouw is.
De agrifood-sector moet op de schop, zodat de consument een eerlijke prijs wil betalen voor ons voedsel.
Dat de boer weer een verdienmodel wordt voor zichzelf!
De boeren zijn nu een verdienmodel voor anderen (veevoederbedrijven-beschermingsmiddelen- levensmiddelhandel-RABO- enz.)
7% van ons nationaal product betreft de agrarische sector, maar 1,5 % is werkelijk voor de boer!
Wij willen een perspectief bieden waarbij voedselproductie hand in hand gaat met het leveren van maatschappelijke diensten als biodiversiteit, schone lucht, schoon water, een vruchtbare bodem en gezonde voeding.

Groenboerenplan

Het aangeboden Groenboerenplan kunnen we ondersteunen.
De ondertekenaars pleiten voor een integrale lange termijnvisie voor de landbouw, waarbij ook aan de andere dossiers voor klimaat, bodem- en waterkwaliteit wordt gewerkt met de noodzakelijke wettelijke en financiële instrumenten. 

Wij schrikken van de reacties en de acties van sommige mensen de afgelopen weken. Intimidatie en bedreigingen zijn wat D66 betreft onacceptabel. 

Wij hopen dat wij hier met elkaar, ook als we hier het debat voeren, respectvol blijven en de emoties niet opruien, maar juist laten bedaren. 
Samen tot oplossingen komen is de enige route naar een duurzame toekomst.

Wij willen het verschil niet versterken, maar ruimte bieden aan de gebiedsprocessen en gesprekken. 

Daarom heeft D66 Drenthe ook geen moties ingediend of gesteund!