Bespreking begroting 2024

Bijdrage D66 aan bespreking begroting 2024 op 8 november 2023

2023: een nieuw college van Gedeputeerde Staten in Drenthe.
De 1e begroting van een nieuw college behoort een ambitieuze begroting te zijn met de plannen voor de nieuwe collegeperiode.

Helaas, wordt ons een begroting gepresenteerd zonder plannen en keuzes van het nieuwe college.
Heel bijzonder: vandaag een begroting vaststellen zonder algemene beschouwingen!
 
Een begroting die gaat over de lopende zaken waar onze organisatie dagelijks invulling aan zal geven.
Niet altijd een makkelijke opgave in een wereld waarin we voor grote vraagstukken staan.
 
D66 heeft in de bespreking in de commissie de prioriteiten meegegeven die wij graag in de uitgewerkte begroting terugzien. We kunnen ze samenvatten onder een Drenthe met schone lucht, een schone bodem én schoon water! Een provincie waar we perspectief bieden en aan de toekomst werken.
 
We willen dat inwoners en organisaties betrokken zijn bij activiteiten en ontwikkelingen in onze provincie. Dit vraagt wederzijds begrip en vertrouwen.
Dit vraagt transparantie over onze werkzaamheden.
 
D66 constateert dat het proces van vergunningen niet altijd inzichtelijk verloopt. Aanvragen die worden afgewezen, blijken soms ook voor PS vraagtekens te zijn. Aanvragers hebben er vaak veel energie en tijd aan besteed.

D66 zou graag meer inzicht willen hebben in de aanvragen, afhandelingstermijnen en bij niet verlenen van de vergunning naar de reden daarvan.
Wij dienen dan ook de volgende motie in: 

Motie “vergunningen”

Provinciale Staten van Drenthe, in vergadering bijeen op 8 november 2023 bij de behandeling van de begroting 2024, Statenstuk 2023-127.
 
Constaterende dat: 
De provincie op vele beleidsterreinen het bevoegd gezag is voor het aanvragen van vergunningen
Vergunningaanvragen van inwoners en organisaties van groot belang zijn voor  activiteiten en ontwikkelingen in onze provincie
Eventuele afwijzing vaak tot onbegrip leiden
 
Overwegende dat: 
Het wenselijk is om inzicht te verkrijgen in de termijnen van aanvragen en afhandeling van vergunningaanvragen
Transparantie over het proces van behandeling en eventuele redenen van afwijzing van vergunningaanvragen van belang is voor het bevorderen van het vertrouwen en begrip van onze inwoners
 
Verzoeken het College van Gedeputeerde Staten: 
Om halfjaarlijks een overzicht aan PS te verstrekken van aanvragen en afhandeling van vergunningen, met vermelding van datum van aanvraag en afhandeling en indien van toepassing reden van niet-verlenen van de vergunning.
 
 
 
En gaan over tot de orde van de dag.