Column: Achter de schermen

Iedere week schrijft een raadslid een column in het DiemerNieuws. In juli was Rick weer aan de beurt. Hij schreef over ‘Achter de schermen‘.

Column

Beeld: DiemerNieuws

Achter de schermen

Afgelopen donderdag was ik, samen met nog een paar andere jonge raadsleden, uitgenodigd om in gesprek te gaan met jonge ambtenaren van de gemeente Diemen. Voor hen een moment om wat meer gevoel te krijgen bij het werk dat de gemeenteraad doet, en voor mij een mooie gelegenheid om te horen hoe het er achter de schermen aan toe gaat bij de organisatie.

Het stereotype van de “luie ambtenaar” bestaat nog steeds. Het tegendeel is tegenwoordig waar. Vanuit het Rijk komen steeds meer taken bij gemeenten te liggen, als raad en coalitie hebben we erg ambitieuze plannen en ook inwoners weten de weg naar ambtenaren (gelukkig) steeds makkelijker te vinden. Dat zorgt ervoor dat ambtenaren steeds meer moeten balanceren en prioriteren om al hun taken goed uit te kunnen voeren.

Rick

Als raad kunnen wij van alles bedenken, maar zonder al onze ambtenaren zou er weinig van terecht komen.

Rick Poelwijk, fractievoorzitter D66 Diemen

Ik heb veel bewondering voor hoe dat bij onze gemeente gebeurt. Er zijn de afgelopen jaren heel veel mooie resultaten geboekt in Diemen: enorm veel nieuwe woningen, ambitieus klimaatbeleid, een vernieuwd sportpark en het ruimhartige armoedebeleid zijn daar maar een paar voorbeelden van.

Het zijn zaken waar wij als raad de politieke besluiten voor hebben genomen, en ik ben er trots op dat dat is gelukt. Maar het zijn de ambtenaren die de plannen vervolgens hebben uitgevoerd. Als raad kunnen wij van alles bedenken, maar zonder al onze ambtenaren zou er weinig van terecht komen.

Ook dat hebben we een paar weken terug allemaal besproken. Ik zag bevlogen jonge mensen die hun best willen doen om Diemen een stukje mooier te maken. Ambtenaren die hard willen werken om de plannen van de gemeenteraad tot realiteit te maken. Aan het einde van de avond vertrok ik met het gevoel dat dat ook de komende jaren weer goed gaat komen.

Beeld: DiemerNieuws