Zonder stemrecht, maar niet zonder invloed

Voor deze bericht heb ik de eer om met ervaring met jullie te delen over mijn werkzaamheden als steunfractielid, ook wel bekend als fractieondersteuner.

Mijn rol als fractieondersteuner begon in 2019, naast mijn fulltime baan bij het ministerie van Defensie. Voor mij is het meer dan slechts een verplichting. Voor mij is het eigenlijk een hobby, je moet er plezier uit halen om je in te zetten voor je eigen leefomgeving. Daarnaast ben ik nog actief bij de dorpsraad Eerbeek-Hall en de fractie van Water Natuurlijk Vallei en Veluwe.

Fractieondersteuner in de praktijk
Hoewel je als fractieondersteuner een volwaardig lid van de fractie bent, ontbreekt het stemrecht in de gemeenteraad. Desalniettemin mag je namens de fractie inspreken tijdens de forumvergaderingen voorafgaand aan de raadsvergadering. Deze bijeenkomsten zijn bedoeld om vragen te stellen aan wethouders of andere fracties, maar stiekem wordt er ook flink gedebatteerd. Kennis van zaken en het standpunt van de fractie zijn hierbij essentieel.

Naast de fractie, forum en raadsvergaderingen gaat onze fractie graag op locatie kijken. Dit is iets wat ik erg leuk vind om te doen. Je ontmoet nieuwe mensen en kunt onderwerpen direct bekijken en een goed beeld vormen.

Als fractieondersteuner heb je een relatief vrije rol binnen de fractie. Mijn persoonlijke interesses liggen vooral in de hoek van de fysieke leefomgeving, natuur inclusieve landbouw, biodiversiteit, duurzame energie en veiligheid. Maar ook alle ontwikkelingen in Eerbeek, zoals de industrie, wonen, het warmtenet en de waterrotonde, hebben mijn aandacht.

Daarnaast staat het mij altijd vrij om moties en amendementen op te stellen, onlangs heb ik de motie over de komst van de wolf naar onze gemeente opgesteld. Het is erg leuk ervaring als deze dan unaniem wordt aangenomen. 

Regionale Energiestrategie en Waardevol Brummen
Recentelijk heb ik namens de fractie deelgenomen aan een informatieavond van D66 Gelderland over de regionale energiestrategie (RES). In deze strategie wordt de opwekking van duurzame energie door middel van zon en wind in onze regio geregeld. Momenteel loopt RES 1.0 en wordt RES 2.0 ontwikkeld. In onze gemeente kun je dit merken door de tenders van de zonnevelden die op dit moment in behandeling zijn. Energieopwekking door windenergie wordt op dit moment niet bekeken in onze gemeente.

De RES 2.0 kijkt naar hoe we de reeds voltooide projecten verder kunnen optimaliseren door de combinatie van zon en wind te maken, daar waar mogelijk natuurlijk. Het is een nogal technisch verhaal maar het komt erop neer dat je de stroomkabel niet alleen voor zon of wind zou moeten gebruiken maar dat je dit prima kunt combineren zodat je zonnestroom kunt transporteren als de zon schijnt en windstroom kunt transporten als het waait met dezelfde stroomkabel. Al met al erg interessante materie waar nog veel over gediscussieerd gaat worden de komende jaren.

Ik heb met interesse de actualisering van het groen beleid gevolgd. Het programma groen is het gemeentelijk groenbeleid waarin biodiversiteit en klimaat meer aandacht hebben. Ook de ambitie om extra bomen te planten is onderdeel van dit plan. Naar mijn mening gaat het nog niet snel genoeg met het aanplanten maar het beleid is er!

Wat me op dit moment erg aan het hart gaat is het mislukken van het project Waardevol Brummen. Een samenwerking tussen de provincie, het waterschap en de gemeente om een flink gebied in de gemeente klimaatbestendig in te richten voor de toekomst met veel aandacht naar natuur (inclusieve landbouw) en biodiversiteit. Na 5 jaar planontwikkeling en een nieuwe doorstart is het project wederom vastgelopen door bestuurlijke onwil (voor de duidelijkheid niet vanuit gemeentezijde). Sommige zaken lopen helaas anders dan je vooraf verwacht.

Vol energie verder
Toch gooi ik de handdoek niet in de ring en blijf me inzetten voor een mooie en leefbare gemeente. Het lijkt me leuk om u als lezer ergens in de gemeente te ontmoeten om nader kennis te maken.

Met vriendelijke groet,

Mark Holtslag

Mark Holtslag - Beeld: D66 Brummen