Maatschappelijk prioriteren aansluiting elektriciteitsnet

Statenlid Dianne Schellekens diende op 24 november schriftelijke vragen in over prioritering op het elektriciteitsnet.

Overvolle
elektriciteitsnet

Geacht college van Gedeputeerde Staten,
 
Maandag verscheen er een video op Omroep Brabant waarin duidelijk werd dat in Veldhoven een Brede School bestaande uit  twee basisscholen en kinderopvang in een nieuwe duurzame wijk de komende 5 á 10 jaar geen aansluiting op het elektriciteitsnet kan krijgen. Niet omdat de aansluiting te laat is aangevraagd, zo laat Enexis weten, maar omdat er geen ruimte op het overvolle elektriciteitsnet is.

Nu is het wettelijk geregeld dat de netbeheerder geen afweging mag maken over de volgorde van aansluiting. Dat gaat volgend jaar veranderen en de Autoriteit Consument & Markt biedt vooruitlopend op deze wijziging van de regels de mogelijkheid aan netbeheerders om onderbouwd wel te prioriteren.

De ACM maakt het daarmee voor netbeheerders mogelijk om bij nettoegang af te wijken van “first come, first serve” door voorrang te geven aan projecten met een maatschappelijke functie (zoals woningbouw, veiligheid, gezondheidszorg of scholen) en aan projecten die congestieproblemen oplossen of beperken.
D66 Brabant vraagt zich af waarom Enexis deze mogelijkheid laat liggen en ervoor kiest de wijziging van de spelregels, het zogeheten codebesluit prioriteringsruimte transportverzoeken af te wachten. Deze keuze van Enexis baart D66 zorgen. Nota bene de netbeheerders hebben steeds benadrukt van de volgorde van aanvraag af te willen om zo de netcongestie sneller aan te kunnen pakken.

Schritftelijke vragen

D66 Brabant stelt daarom de volgende vragen aan Gedeputeerde Staten (GS):

  • Deelt GS de opvatting van D66 dat het hoog tijd is dat er een maatschappelijke afweging gemaakt wordt over de volgorde van aansluiting op het net en dat daarbij projecten met een maatschappelijke functie een hoge prioriteit moeten krijgen?
  • Heeft GS  inzicht in welke projecten die bijdragen aan belangrijke maatschappelijke doelen zoals veiligheid, onderwijs, gezondheidszorg en duurzaamheid  in Brabant geen aansluiting op het elektriciteitsnet krijgen door de netcongestie? Is GS bereid deze informatie verder in kaart te brengen om PS hierover te informeren?
  • Kan de provincie bijvoorbeeld vanuit haar rol als aandeelhouder Enexis aansporen om de ruimte te benutten die de Autoriteit Consument & Markt biedt om maatschappelijk te prioriteren?
  • Welke andere mogelijkheden ziet GS  om te bewerkstelligen dat projecten met een belangrijke maatschappelijke functie zoals scholen voorrang krijgen bij de aansluiting op het elektriciteitsnet? Op welke manier kan de provincie bijdragen om meer ruimte op het net te krijgen voor dit soort projecten?