D66 Brabant wil stevige investeringen in cultuur en sport

Spreektekst Kasper tijdens behandeling uitvoeringsagenda Levendig Brabant

Dank voorzitter,
Met deze uitvoeringsagenda investeren we stevig in cultuur, sport, erfgoed en vrije tijd. Deze investeringen stimuleren talentonwikkeling, dragen bij aan de brede welvaart van alle Brabanders en versterken ons vestigingsklimaat. Ik kan alvast verklappen dat D66 Brabant zich goed kan vinden in de uitvoeringsagenda.

De recente Olympische en Paralympische Spelen hebben wederom laten zien wat de waarde van sport en topsport is. Op basis van het aantal behaalde medailles kunnen we vaststellen dat Brabant dé sportprovincie van Nederland is. Het kabinet lijkt op sport te willen bezuinigen en introduceert een boete op sport middels de BTW verhoging. In Brabant laten we zien dat we juist investeren in onze gezondheid en in sociale contacten.

Met deze uitvoeringsagenda investeren we ook volop in cultuur en cultuureducatie in Brabant. Dat juichen wij toe, maar we maken ons wel zorgen over het structureel borgen van het culturele ecosysteem in onze provincie. Het Rijk verhoogt het BTW-tarief waarmee de eerste donkere wolken zich weer eens samen pakken boven de culturele sector. Daarom wil ik pleiten voor een stevige lobby om de relatie met het landelijke beleid en de bijbehorende financiering te waarborgen. Kan de gedeputeerde toezeggen dat hij zich zo veel als mogelijk inzet om het culturele ecosysteem in Brabant te borgen? Hoe gaat hij dit doen?

Wat betreft het tweede hoofddoel van de uitvoeringsagenda, namelijk inclusief aanbod, denken wij dat dit een uitdaging zou kunnen zijn. Op veel plekken in Nederland wordt het doelgroepenmodel gehanteerd om dit doel te bereiken. Ziet de gedeputeerde toegevoegde waarde om zo’n soort model op te nemen in de definitieve versie van de UA?

Tot slot wil ik aandacht vragen voor de wijze van subsidieverstrekking en -afwijzing. Wij krijgen signalen uit de sector dat dit niet altijd goed gaat. Kan de gedeputeerde toezeggen om extra aandacht te besteden aan de kwaliteit en de toon van de beoordelingen binnen onze subsidieregelingen? Het is belangrijk dat dit proces zorgvuldig en respectvol verloopt.
Dank u wel.