D66 Brabant eist opheldering over pfas in water en bodem

D66 Brabant vraagt met andere partijen in de Provinciale Staten om opheldering

D66 Brabant slaat alarm over de toenemende vondsten van PFAS in water en bodem op meerdere locaties. Dit is een ernstige bedreiging voor mens, dier en natuur. We hebben, samen met andere fracties in de Brabantse Staten, dringend om opheldering gevraagd.

De vragen

1.
Is het college verrast door het groot aantal locaties waar PFAS is aangetroffen? Er wordt gezegd dat het aantal locaties nog kan oplopen. Is er een schatting te geven om hoeveel locaties het in totaal zou kunnen gaan?

2.
Denkt het college dat er gevaar dreigt voor gezondheid van mens en dier op deze locaties?

3.
Het Rijk heeft een bedrag gereserveerd om de meest vervuilde locaties op te ruimen. Hoe zorgen we ervoor dat er zoveel mogelijk middelen vanuit het Rijk naar Brabant komen voor het opruimen van de vervuilde locaties?

4.
Er wordt gesproken over het opruimen van de ‘meest vervuilde locaties’. Is het college voornemens om de overige vervuilde locaties in Brabant zelf op te ruimen?

5.
Blijkbaar is PFAS niet of nauwelijks afbreekbaar in het milieu. Wat heeft dit voor gevolgen voor grondwater en bodem? Heeft dit gevolgen voor het gebruik van deze locaties? Zowel huidig gebruik als toekomstig gebruik (woningbouw/ bedrijvigheid)

6.
Wat kan het college doen om te voorkomen dat in de toekomst (meer) PFAS in de Brabantse grond komt?