Boxtel investeert ruim een ton in toegankelijk centrum

D66 heeft het afgelopen jaar veel aandacht besteed aan het beter toegankelijk maken van de openbare ruimte voor MIVA personen. Onder andere door middel van vragen en moties. De motie ‘integrale toegankelijkheid’ werd in november 2023 aangenomen. De gemeente heeft nu besloten 130.000 euro te investeren in het beter toegankelijk maken van het gebied tussen het station en de Brederodeweg. Een fantastisch resultaat!

Problemen

Het centrum van Boxtel is op veel plekken niet integraal toegankelijk voor MIVA personen zoals personen in een rolstoel en blinden en slechtzienden. Geleidestroken liggen op verkeerde plekken, zijn geblokkeerd of geheel afwezig. Het OV is niet overal integraal toegankelijk en de bestrating op veel plekken niet rolstoelvriendelijk.

Motie

Om structureel verbetering af te dwingen heeft D66 in 2023 samen met BALANS, SP en VVD de motie ‘integrale toegankelijkheid’ ingediend. Daarmee vroegen we het college de volgende punten op te nemen in het beleid:

  • Structureel integraal toegankelijkheidsbeleid te voeren ten einde een meer inclusieve gemeente te worden
  • Voor elk ruimtelijk project een toegankelijkheidstoets uit te voeren
  • Inwoners aan te sporen problemen met toegankelijkheid te melden en voortvarend op te pakken
  • Hiervoor een toevoeging te maken in de Fixi app.

Investering

De gemeente heeft de afgelopen tijd overleg gevoerd met Visio en ervaringsdeskundigen om een verbeterplan te maken voor het centrum. In totaal worden voor 130.000 euro verbeteringen voorgesteld om het centrum beter toegankelijk te maken. Fantastisch nieuws dat echt gaat bijdragen om de openbare ruimte inclusiever te maken.

Werk met werk maken

D66 is bijgepraat over het proces en de voorgestelde oplossingen. We zijn erg blij met deze stap maar hebben ook geadviseerd om de aanpassingen te combineren met andere verbeteringen. Zo kan het integraal toegankelijk maken samengaan met vergroening van het centrum en herstellen van mankementen.

Hoe verder?

Dit is een goede eerste stap om onze openbare ruimte beter toegankelijk te maken. Maar hiermee zijn nog lang niet alle knelpunten opgelost. Daarom blijft D66 strijden voor verdere verbeteringen. Heb je een probleem m.b.t. toegankelijkheid in de openbare ruimte geconstateerd? Meld dit dan in de Fixi app zodat de gemeente het aan kan pakken. Ook kun je ons raadslid Wiebe de Leijer direct mailen ([email protected]) als je problemen ervaart en hier graag over met D66 in gesprek gaat.

geblokkeerde oversteekplaats voor blinden en slechtzienden Beeld: Wiebe de Leijer