Geef een (prenten)boek cadeau

Het is alweer ruim wat maanden geleden dat D66 haar motie “Geef een boek cadeau” succesvol door de gemeenteraad loodste tijdens de begrotingsbehandeling van november 2022. Deze week was het de beurt aan de jongste leerlingen om een gift te krijgen.

De motie was opgesteld om leesplezier te bevorderen, en daarmee ook kansengelijkheid een impuls te geven. Dat dit ontzettend belangrijk is werd woensdag 24 mei 2023 onderstreept tijdens een boeiende ‘BiebTalk’ van Bibliotheek Rivierenland. In het Zaltbommelse theater De Poorterij spraken onder andere Emine Ugur en Sander Schimmelpennick over armoede en ongelijkheid in Nederland. Leden van de D66-fracties uit Maasdriel en Zaltbommel schoven aan bij de BiebTalk.
 
De motie “Geef een boek cadeau”, die het tot verbazing van D66 in Zaltbommel niet haalde, is in Maasdriel juist een succes. De reacties zijn unaniem positief. Voor het luttele bedrag van iets meer dan € 1.000 is een mooie impuls gegeven aan leesbevordering. Eerder al werden leesboeken uitgedeeld aan leerlingen van de bovenbouw. Daarbij lazen raads- en commissieleden waaronder onze eigen Leo van der Holst voor uit het boek van dit jaar (Dolfje Weerwolfje). Het was Leo’s vrouw Willie die het idee van “Geef een boek cadeau” aan de fractie had geopperd.
 
Deze week waren de onderbouwleerlingen van de basisschool aan de beurt. Zij kregen een fraai prentenboek. Het idee was ontstaan om opa’s het boek te laten doornemen met de ademloos luisterende en kijkende kinderen. Het initiatief kreeg goed navolging op de scholen in Maasdriel. In Hedel op basisschool De Pollenhof droeg opa Harry, schoonvader van D66-commissielid Liesbeth Faas, voor uit het prentenboek.