Een dag op pad met de lijsttrekkers

Lijsttrekkers Elke Smulders (Zaltbommel) en Tom van Engelen (Maasdriel) gingen op woensdag 9 maart een dag lang op pad door de Bommelerwaard. In gesprek met instanties, inwoners, ondernemers en op bezoek bij locaties die de afgelopen vier jaar in het oog sprongen.

We begonnen de dag met gastvrij ontvangst bij Dierenasiel Bommelerwaard, gevestigd in Bruchem. Daar is de nieuwbouw eindelijk begonnen, na 11 jaar geduld hebben met deze plannen. De bouwkosten rijzen de pan uit dus het asiel wilde niet langer wachten. Waar de gemeente Zaltbommel proactief omgaat met het dierenasiel, blijft de gemeente Maasdriel helaas erg achter. In de nieuwe periode wil D66 dat gat dichten. Het asiel doet geweldig werk voor de hele Bommelerwaard, dan kan het niet bestaan dat één gemeente alleen de lusten genieten, maar geen lasten wil dragen. Durf te kiezen voor D66 om deze specifieke casus aan te pakken!

Milieustraat AVRI

Door naar de milieustaat van AVRI, gevestigd in Zaltbommel. Daar werden Elke en Tom met veel plezier ontvangen door Leo van Eeuwijk, Teamleider Regio Gemeenten en Reiniging. Ook de mensen ter plaatse stonden ons graag te woord. We hoorden over de problematiek van gescheiden afvalstromen. Dit gaat nog lang niet altijd goed, temeer omdat het voor inwoners onduidelijk is wat bijvoorbeeld wel en niet in het plastic mag. Hoe dan ook, deze specifieke afvalstroom is voor 35 procent “onzuiver”, terwijl men streeft naar hooguit 15 procent. Dit betekent dus extra werk om plastic van “ongeschikt” plastic te zuiveren, voordat het naar de verwerker kan. En dat kost geld. Hier ligt een uitdaging om inwoners nog beter voor te lichten.

Een ander probleem is het feit dat in Den Bosch de milieustraat achter een slagboom zit. Hierdoor ontstaat een waterbedeffect richting Zaltbommel, waar niet alles maar wel een deel van de afvalstroom gratis gebracht mag worden. Waarbij gratis een relatief woord is, de inwoners van Maasdriel, Zaltbommel en Rivierenland betalen immers voor AVRI. Aangezien een groot deel van de inwoners al een afvalpas heeft, lijkt het D66 het onderzoeken waard om wellicht dan ook maar een slagboom bij onze milieustraat te zetten. Dat is wel zo eerlijk.

Windmolens in de Bommelerwaard

Op weg naar onze lunch in Kerkdriel stopten we op de dijk bij Hoenzadriel. In dat gebied komen de drie windmolens op De Lage Rooijen. Een proces dat mede dankzij de inbreng van D66 en andere progressieve partijen op dit punt uit handen is gehouden van de provincie, die volgens de wet gaat over plaatsing van windmolens. De gemeente heeft de regie genomen en als resultaat daarvan het bestemmingsplan aan de raad aangeboden. Een meerderheid stemde voor. Daarmee pakt Maasdriel verantwoordelijkheid in de Regionale Energiestrategie. Vanaf de dijk zagen we aan de horizon de drie molens bij Zaltbommel/Bruchem. Heel veel meer plaats hebben we niet in de Bommelerwaard. Voor D66 is plaatsing van (grote) windmolens in de oostelijke en westelijke helft van de regio niet bespreekbaar. Langs de infrastructuur A2/spoor is nog plaats, maar die is schaars. De voorwaarden moeten dan wel heel goed zijn. Voor D66 staat nu als prioriteit het upgraden van de netcapaciteit, anders kan je wel 66 molens plaatsen; terugleveren is onmogelijk bij overbelasting. Op zoek naar andere invulling dus!

Lunch bij de Zandmeren

Bij één van de geweldige horecaondernemingen aan de Zandmeren te Kerkdriel schoof kandidaat #2 van de Maasdrielse lijst aan: Roel Reedijk. Geboren als hij is in het jaar 2000, is het mogelijk dat Roel het eerste raadslid geboren in de 21e eeuw wordt in de gemeente Maasdriel. Durf jij te kiezen voor een stem voor de jeugd in het hart van onze lokale democratie? Stem dan op Roel!

Roze koeken voor gelijkheid

Het Gomarus kwam vorig jaar uitgebreid in het nieuws met zeer bedenkelijke activiteiten ten aanzien van kinderen met een bepaalde geaardheid. Daar was en is D66 furieus over. Wij wilden daarom onze jongeren op de middelbare school laten weten dat het oké is om te zijn wie je bent. Iedereen is gelijk! Om dit te onderstrepen deelden we roze koeken uit op het Cambium College, locatie Buys Ballot. De koeken en ons verhaal vonden gretig aftrek!

Diner via de fietsspecialist

Voordat we aanschoven voor een prettig diner bij één van de horecaondernemingen in de Bommelse binnenstad glipten we nog even binnen bij fietsspecialist Jasper aan de Waterstraat. We spraken over toerisme, de belangstelling voor elektrisch fietsen en het uitbreiden van het snelfietsnetwerk. Uiteraard bleef ook het onnavolgbare “intuïtieve” parkeerbeleid van de gemeente Zaltbommel niet onbesproken. Een online test van D66 Zaltbommel toont het andere gezicht: niemand snapt er ook maar iets van wat de gedachte achter het beleid is. Deze flater moeten we snel rechtzetten. Durf te kiezen voor meer helderheid!

Debatten

De lange dag sloot af met diverse debatten. Tom ging naar Hedel voor een uitstekend georganiseerd debat door ondernemers en Elke bezocht een soortgelijke avond in Zaltbommel. De laatste week voor de verkiezingen is begonnen!