Rolf Andringa

Beeld: D66

Rolf Andringa is sinds 2022 als burgerlid actief voor de fractie Maasdriel.

  • 58 jaar
  • Amsterdam
  • Hurwenen

Toen hij in 2018 vanuit de Randstad naar Hurwenen verhuisde, werd hij eerst lid van de Dorpsraad. Daar leerde hij het politieke leven in een gemeente van dichtbij kennen. Na 3 jaar gaf hij het stokje in de Dorpsraad graag over aan een andere inwoner en toen D66 hem vervolgens vroeg om een bijdrage aan de fractie te leveren, hoefde hij niet lang na te denken. Naast zijn eigen diepgewortelde sociaal-liberale opvattingen is hij namelijk altijd groot voorstander van de ratio. Zijn eigen lijfspreuk is als die van Descartes: cogito ergo sum. Hij vindt dan ook dat we altijd mét elkaar en in goed overleg oplossingen moeten bedenken voor de vraagstukken die ons uitdagen. Bij D66 treft hij mensen die net zo denken en dat geestverwantschap maakt hem blij.

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

Het is geen plek maar een wandeling die begint bij mij voor de deur in Hurwenen. Ik loop de Waaldijk op, de uiterwaarden in tot aan de Waal en dan voorbij de nevengeul ga ik linksaf het ‘schiereiland’ op over 11 strandjes tot ik aan het einde ben bij de Kil van Hurwenen. Bij elk weertype is dat genieten.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

Hoewel er de afgelopen jaren veel vooruitgang is geboekt op het gebied van bestuurscultuur, transparantie en professionaliteit, kunnen we nog grote stappen maken op alle dossiers, zowel in de ambtelijke organisatie als politiek. Alle fracties bestaan uit mensen die met hart ten ziel strijden voor het beste. Het beste voor ons allemaal, het beste voor onze gemeente. Als we nóg meer samenwerken met elkaar, elkaar ook buiten de commissies en raadsvergaderingen wat vaker opzoeken, dan ben ik ervan overtuigd dat we met z’n allen tot nóg betere besluiten kunnen komen. Als we er daarnaast telkens op letten, dat de afstand tussen het college en de raad niet te groot en niet te klein is, dan zal er een vruchtbare samenwerking mogelijk zijn waardoor er nog nét effe wat meer glans ontstaat in de besluitvorming.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Duurzaamheid in de genen van de mensen krijgen
  • Inclusiviteit voor iedereen die dat wenst
  • Een vreedzame oplossing van een aantal slepende dossiers

Wat betekent D66 voor jou?

Het staat ook in mijn introductie: D66 is voor mij – in ieder geval in Maasdriel – de partij die kiest voor de ratio, de verbinding zoekt en in overleg met elkaar oplossingen bedenkt voor de moeilijke maatschappelijke vraagstukken waar we in deze tijd mee worstelen.

Wat is jouw favoriete boek en waarom?

Alle boeken van Arnon Grunberg zijn bij mij favoriet. Zijn absurdisme grenst aan de realiteit en andersom. Hoe vreemd zijn verhalen ook zijn, er is altijd wel iets herkenbaars. Zijn ongegeneerde schrijfstijl is mooi en keihard tegelijk. Ik zie elke dag al z’n boeken pronken in de boekenkast in mijn werkkamer.

Laatst bezochte culturele event? Waarom ga je daar graag heen?

Dat moet geweest zijn het concert van Coldplay met vrouw en kinderen in Brussel. Magisch was dat.