In deze tijd waarin financiële middelen schaars zijn en de verantwoordelijkheden voor gemeenten alleen maar toenemen, staan veel lokale overheden voor grote uitdagingen. Dit is ook belicht in de recente BDO-Benchmark Nederlandse Gemeenten 2024. Gemeenten worstelen met de balans tussen beschikbare middelen en de groeiende behoefte om kwalitatieve diensten te leveren aan hun inwoners.

Toch zien we een bemoedigend lichtpunt in deze complexe situatie. Onze eigen gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft bewezen dat het mogelijk is om ondanks deze landelijke trend, toch een positieve omslag te maken. Dit blijkt wel uit onze opvallende vooruitgang in de ranglijsten. De sleutel tot dit succes? Een weloverwogen en strategisch beleid, met aan het roer onze wethouder van D66, Elly de Vries.

Elly de Vries reflecteert op de eerdere positie van onze gemeente: “Bodegraven-Reeuwijk was voorheen een achterblijver, mede door onze omvangrijke schuldenlast. Dit werd ook weerspiegeld in onze positie in de benchmark. Echter, door hard werken en slim beleid hebben we nu een sluitende begroting voor de aankomende jaren. Hoewel de vooruitzichten nu veelbelovend zijn, blijven we waakzaam en voorzichtig. We zijn op de goede weg, maar we zijn er nog niet!”

Dit herstel onderstreept hoe cruciaal doeltreffend beleid en samenwerking zijn binnen een gemeente. Dankzij onze gerichte inspanningen en de nadruk op duurzame en doordachte oplossingen, hebben we niet alleen stabiliteit weten te brengen, maar zien we ook groei, ondanks de uitdagende nationale financiële context.

De vooruitgang van Bodegraven-Reeuwijk is een bron van inspiratie en hoop. Het laat zien dat met innovatieve strategieën en vastberaden leiderschap, gemeenten de financiële uitdagingen kunnen trotseren en de dienstverlening aan hun burgers aanzienlijk kunnen verbeteren. Dit succesverhaal van Bodegraven-Reeuwijk is een tastbaar bewijs van het motto van D66: “Laat iedereen vrij, maar laat niemand vallen.” We blijven ons inzetten voor een duurzame, inclusieve toekomst waarin elke inwoner van Bodegraven-Reeuwijk zich gehoord en gesteund voelt. Daar worden wij bij D66 blij van!
Kaart met financieel Landschap gemeenten