Column Bas Otting

In de Kijk op Bodegraven-Reeuwijk verscheen vandaag onderstaande column:

Ik spaar netjes, met twee spaarrekeningen. Eén gebruik ik wanneer er aan het eind van de maand nog een beetje geld overblijft. Dan stort ik het op mijn spaarrekening voor onvoorziene zaken. De andere spaarrekening is echter heilig. Daarop stort ik maandelijks geld en ik kan er alleen bij voor een écht goede reden. Zo houd ik de hand op de knip.
De gemeente hanteert dezelfde principes. Elke maand worden de leningen en vaste lasten betaald en het overschot belandt in de ‘algemene reserve’. Dit jaar hebben we eindelijk weer grip op onze financiën. De inkomsten overtreffen de uitgaven, dankzij meevallers, zuinigheid, en gewoonweg goed budgetteren.
Het gemeentebestuur heeft nu een extra spaarrekening opgestart. In 2028 staat er een geweldige vernieuwing op de planning in Broekvelden, inclusief splinternieuwe scholen. Kosten? Minstens 18 miljoen! Hoewel de schulden volgens de huidige cijfers mooi dalen, krijgen we na de knip van 2027 flinke kosten voor die vernieuwing. Dan moeten we lenen en gaan de schulden weer omhoog.
Vergelijk het met als je weet dat je auto dan vervangen moet worden en de lening voor een nieuwe al ziet aankomen. Wat zou je dan doen? Afwachten en pas op dat moment lenen, misschien wel tegen hogere rentetarieven? Of nu alvast geld opzijzetten?
Gelukkig heeft het college voor die laatste optie gekozen. Een slimme zet, als je het mij vraagt. Helaas hebben we in de raad van GroenLinks en Burgerbelangen geluiden gehoord dat zij vinden dat we dat verder overschot vooral nu gelijk moeten gebruiken voor andere dingen en dus niet sparen. Het gaat net goed en nu al weer loslaten dus. Zonde! Als je daaraan toegeeft, ben je geen knip voor de neus waard.

Bas Otting
Fractievoorzitter D66 Bodegraven-Reeuwijk