Op 1 april 2001, 20 jaar geleden, vond in de Raadszaal van Amsterdam de wereldpremière van de in de wet opgenomen openstelling van het burgerlijk huwelijk plaats. Hierdoor kunnen partners van gelijk geslacht met gelijke rechten trouwen.
De oorsprong van die ideeën is terug te voeren tot Best.
Afgelopen week heeft het gemeentebestuur een open brief ontvangen van dhr. Van Velde met het verzoek om een beeld in de Koetshuistuin te plaatsen om deze mijlpaal in de geschiedenis een plek te geven. D66 reageert op dat verzoek.
Na een jarenlange strijd wonen wij in het eerste land waar koppels van hetzelfde geslacht met elkaar in het huwelijksbootje kunnen stappen. Daar is D66 ontzettend trots op. Wij staan schouder aan schouder met Van Velde om te strijden voor gelijke relatierechten en een open maatschappij. Echter, de brief van dhr. Van Velde waarin wordt gesteld dat Best heeft gekozen voor een warrig muziekstuk ter ere aan deze mijlpaal in de geschiedenis vindt D66 volstrekt ongepast. We zouden met een nieuw monument het bestaande monument bovendien ernstig tekort doen.
De gemeente Best heeft op voorstel van Henk Krol in 2011 namelijk al een monument geregeld. Omdat Amsterdam al een fysiek homomonument had en het de bedoeling was het nieuwe monument over de wereld te verspreiden met het verhaal over open huwelijk is gekozen voor een muziekwerk van destijds componist des vaderlands Willen Jeths. De wereldpremière was in de Lidwinakerk in Best met honderden aanwezigen, waaronder veel Bestenaren, landelijke politici en bekende Nederlanders. Het muziekstuk is getiteld: ‘Monument to a universal marriage’.
De wereldpremière van ‘Monument to a universal marriage’ was hier in Best omdat een Beste werkgroep, die inmiddels ruim 33 jaar geleden begon, zorgde voor het wetsvoorstel, de proefprocessen en de politieke lobby. Hun werk begon in 1988, waar Bestenaar jurist Jan Wolter Wabeke voor die wet en de strijd om dat te realiseren onderzoek deed, het concept maakte en de regie van de actie met huwelijkskandidaten verzorgde. Bestenaar Henk Krol werd door hem gevraagd mee te doen en de communicatie te verzorgen.
De Gemeente Best heeft in die jarenlange strijd geen bijdrage geleverd. Er was destijds geen enkel interesse binnen het Beste college van B&W. Daarom vonden de proefprocessen en acties en de eerste huwelijksvoltrekkingen uiteindelijk plaats in Amsterdam. In de nacht van 1 april 2001 voltrok de toenmalige burgemeester van Amsterdam Job Cohen 4 koppels in de echt.
Amsterdam heeft dit jaar de viering 20 jaar universeel huwelijk groots opgezet en viering geregeld op websites, met vlaggen in de hele stad en met viering bij het mooie Homomonument aan de gracht.
Het monument van Best ‘Monument to a universal marriage’ staat op CD en gaat de wereld rond met uitvoeringen, zoals in Novembermuziek in ‘s-Hertogenbosch, het Concertgebouw Amsterdam, Radio4 en werd het in 2019 uitgevoerd op een beroemd muziekfestival in de Verenigde Staten. En steeds wordt daarbij gesproken over het initiatief uit Best. De gemeente Best heeft die CD en in de trouwzaal aan de wand hangt een pagina uit de oorspronkelijke partituur. Laten we trots zijn dat met het verstrijken van 20 jaar tijd een al maar groter deel van de wereld haar armen heeft geopend voor de openstelling van het burgerlijk huwelijk en laten we blij zijn met het ‘Monument to a universal marriage’, het monument van Best aan de wereld.
Universal marriage
Het gemeentebestuur heeft een open brief ontvangen van dhr. Van Velde met over het plaatsen van een beeld te plaatsen in de Koetshuistuin. D66 Best heeft haar reactie kenbaar gemaakt aan het Groeiend Best. De reactie van D66 leest u op deze pagina.
In de 21e eeuw worden helaas wereldwijd nog dagelijks duizenden mensen gediscrimineerd vanwege hun geaardheid. In veel landen is het huwelijk van mensen van hetzelfde geslacht helaas nog steeds een taboe.