Sloopt Apeldoorn zijn geschiedenis? Gemeente heeft monumentaal pand in het vizier

Beeld: Bob Heurman / D66 Apeldoorn

Negentig jaar. Dat is hoelang het monumentale pand aan de Marktstraat Apeldoorners al bedient. Vroeger als pakhuis, vandaag als fietsenstalling. Maar het einde is mogelijk in zicht.

Dat schrijft dagblad De Stentor op basis van een gemeentelijk stuk, waarvan de status onbekend is.

‘Heel erg dom’

Een groot deel van het gebouw wordt mogelijk gesloopt; alleen de gevel blijft gespaard. Historische muren moeten plaatsmaken voor een pergola, een groen hofje en een speelgelegenheid, is het idee.

“Heel erg dom”, reageert voorzitter Josée Hulshof van de Stichting Apeldoornse Monumenten (SAM) in De Stentor. “Je zou trots moeten zijn op zo’n straatje in je binnenstad. Wat meer kan je je wensen?”

“De gemeente Apeldoorn gaat tegenwoordig prat op een imago van ‘groen, historie, erfgoed’. Sloop is totaal strijdig met die strategische ambitie. Hier moet je afblijven”, aldus Hulshof.

D66 Apeldoorn stelt vragen

D66 Apeldoorn sluit zich hierbij aan. De fractie heeft dinsdag schriftelijke vragen ingediend bij de gemeente, die het bewuste pand nota bene als ‘karakteristiek’ te boek heeft staan.

We grijpen deze gelegenheid ook aan om te informeren naar het lot van het nabijgelegen ‘Panama-pakhuis’, waarvoor de gemeente twee jaar geleden een onteigeningsprocedure is gestart.