Een toekomst voor het Centraal Beheer gebouw

In aanloop van het landelijk D66 congres dat op 21 oktober a.s. in Apeldoorn zal plaatsvinden, organiseert D66 Apeldoorn een pre-congres. Iedereen is welkom.

Lees verder de inhoud van het programma en locatie-gegevens.

Een gebouw in verval

Het Centraal Beheer gebouw in het centrum van Apeldoorn staat al jaren leeg en is ernstig in verval. Velen vinden het spuuglelijk. “Een groot betonblok”, “die Apenrots” wordt dit iconisch gebouw, dat ontworpen is de door internationaal bekende architect Herman Hertzberger, vaak genoemd.
Zowel in Nederland als in het buitenland belanden gebouwen van slechts 50 à 60 jaar oud regelmatig op de slooplijst. Wat is de schoonheid en toekomstwaarde van gebouwen uit de jaren 60 en 70? En waarom moeten we het dan willen behouden?

Behoud van cultuur

D66 Apeldoorn wil zich hard maken voor het behoud van dit stukje cultuur in Apeldoorn dat ten onder dreigt te gaan aan verwaarlozing. Met deze lezing willen we de verschillende visies van deskundigen horen en met wethouder Peter Messerschmidt debatteren we over de mogelijkheden voor het in stand houden van dit, in potentie, prachtige gebouw.

Wij willen u graag uitnodigen om mee te praten of mee te luisteren over de toekomst van het Centraal Beheer gebouw. U bent daarom van harte welkom op vrijdag 20 oktober in Orpheus Apeldoorn.

Programma

Het programma ziet er als volgt uit:

15.30 Lezing: Een toekomst voor het Centraal Beheer-gebouw, Apeldoorn
De waarde van retro-gebouwen uit de jaren 60/70
Met o.a. Herman Hertzberger, Laurens Jan ten Kate (directeur architectuurstudio Herman Hertzberger) en Kees Somer (Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed) en wethouder Peter Messerschmidt


16.30 Film: “the Proof of the pudding“
De gelauwerde architect Herman Hertzberger is op 91-jarige leeftijd nog altijd actief. Zijn meest iconische gebouw, ‘Centraal Beheer’ in Apeldoorn uit 1972, wordt getransformeerd van verlaten kantoorgebouw tot een hedendaagse, duurzame plek voor wonen, werken en recreëren. Maar is de huidige tijd nog ontvankelijk voor zijn visie? Wat prevaleert?
Regie, Patrick Minks, Jaap Veldhoen, Productie Wouter Snip

Locatie

Datum: vrijdag 20 Vrijdag 20 oktober 15.30-17.30
Locatie: Theater Orpheus, zaal 6 (ingang restaurant O55)
Churchillplein 1, 7314 BZ Apeldoorn

Parkeren kan in Parkeergarage Orpheus
Pauzedrankje op eigen kosten