Twee ongevraagde adviezen voor een inclusiever stadsdeel aangenomen

Vlak voor het reces heeft ons stadsdeelcommissielid Eefje van Kessel met succes twee belangrijke onderwerpen geagendeerd: 1) de toegankelijkheid van de openbare ruimte en horeca en winkels voor mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel of anderszins beperkt zijn; en 2) het omarmen en uitnodigen voor vrijwilligerswerk van nieuwkomers in ons stadsdeel.

Drempels bij winkels en horecaondernemingen, fietsen op de stoep en wegwerkzaamheden. In ons drukke stadsdeel is het, zeker voor mensen in een rolstoel vaak lastig om te komen waar ze willen zijn. Om nog maar te zwijgen over de toegankelijkheid van metro en tramhaltes. Over toegankelijke stoepen en ondernemingen is uitgebreid gedebatteerd in de stadsdeelcommissie. Dit resulteerde in  een unaniem gesteund advies aan het Dagelijks Bestuur van de hand van Eefje om te onderzoeken hoe ondernemers actief kunnen worden aangemoedigd de toegankelijkheid voor mensen gebonden aan rolstoel of rollator te verbeteren. Ook wordt onderzocht of een duidelijk beeldmerk kan worden ingevoerd, waarmee ondernemers kunnen aangeven dat entree en toiletten rolstoelvriendelijk zijn. Wij verwachten dat Amsterdam Zuid hierdoor een stuk rolstoelvriendelijker wordt en ook mensen met een beperking mee kunnen blijven doen in ons stadsdeel

Een ander onderwerp dat de D66-fractie bij monde van Eefje inbracht was de rol die nieuwkomers in ons stadsdeel kunnen spelen in vrijwilligerswerk: Veel werkgevers zijn op zoek naar personeel en er is ook een groot tekort aan vrijwilligers. Er zijn in Zuid veel nieuwkomers, waaronder vluchtelingen maar ook expats en internationale studenten. D66 vindt het onbegrijpelijk dat een grote groep potentiële werkkrachten niet aan de slag kan gaan om alle vacatures in te vullen en op die manier een waardevolle bijdrage te leveren aan de samenleving. In andere steden is al positieve ervaring opgedaan met de inzet van nieuwkomers als vrijwilliger en in verenigingen. In ons advies stellen we voor dat in Zuid nog actiever wordt ingezet op het betrekken van alle nieuwkomers bij de samenleving door nieuwkomers, werkgevers en vrijwilligersorganisaties beter te ondersteunen om tot invulling van vacatures te komen. Na een pittig debat werd ook dit advies met meerderheid van stemmen aangenomen door de stadsdeelcommissie.

Geïnteresseerd in de bijdragen van onze fractie in de stadsdeelcommissie? Onze vergaderingen zijn altijd openbaar en live of online bij te wonen. Kijk op het vergaderschema of neem contact op met Eefje, Dirk of Vica.