Stadsdeelcommissielid Vica Reout zet zich in voor de instandhouding van de gierzwaluwpopulatie in Amsterdam Zuid. Iedere zomer komen er opnieuw meldingen binnen van bezorgde bewoners die zien dat broedplaatsen geblokkeerd worden door bouwactiviteiten aan woningen en gebouwen. In ons stadsdeel maken de bewoners die begaan zijn met het lot van de gierzwaluw zich dan ook zorgen over de aanstaande verduurzamingsslag. Wij vinden dat de verduurzamingsambities en het beschermen van kwetsbare diersoorten hand-in-hand moeten gaan. Het lijkt nu echter niet altijd goed te gaan met het verduurzamen van woningen en het tegelijkertijd behouden van de nesten die zich in de kieren van woningen en andere gebouwen bevinden.
“Wij vinden dat de verduurzamingsambities en het beschermen van kwetsbare diersoorten hand-in-hand moeten gaan.”
Om de populatie toch in stand te houden is het nodig dat er nieuwe broedplaatsen worden gecreëerd. Dit kan het best gebeuren rondom plekken die nu al een broedplaats bieden aan gierzwaluwkoloniën. Gierzwaluwen zijn namelijk honkvast en keren ieder jaar terug naar hetzelfde nest. De jongen proberen een nestje in de buurt te vinden.
We hebben het dagelijks bestuur dan ook gevraagd om te kijken naar mogelijkheden om nestkasten te plaatsen op de plekken waarvan het bekend is dat er gierzwaluwen, andere vogels of vleermuizen broeden.
Ons dagelijks bestuur heeft de stadsecologen geraadpleegd en zij hebben bevestigd dat de gierzwaluwpopulatie in Amsterdam Zuid afneemt en dat het zinvol is om aanvullende nestkasten op te hangen. Het dagelijks bestuur heeft dit advies opgevolgd en de toezegging gedaan dat dit kan worden gerealiseerd!
We houden jullie op de hoogte van verdere ontwikkeling omtrent deze toezegging.
Mocht je je trouwens niet dagelijks bezighouden met het leven en het lot van de gierzwaluw, weet dan dat ze iedere dag tot 15.000 insecten verorberen en daarmee een fijne aanwinst zijn voor de stad en een belangrijke rol spelen in haar ecosysteem.
Lees hier de volledige beantwoording: https://zuid.notubiz.nl/document/14643435/2/20241009+Beantwoording+SV+Commissie?connection_type=17&connection_id=11046929