Van Centrum naar Zorg, ICT en meer

Alexander Scholtes, voorheen stadsdeelvoorzitter van het Centrum, is geïnstalleerd als wethouder. D66 Centrum sprak hem over zijn tijd als binnenstadburgemeester.

Wat trof je aan?

Stadsdeel Centrum is prachtig, en er valt veel meer te ontdekken dan sommige mensen misschien denken. Tegelijkertijd was en is er veel werk te doen in de binnenstad: het kan schoner, groener en Amsterdamser. Daarom is er ook de Aanpak Binnenstad, in 2020 mede door mijn voorganger Mascha ten Bruggencate opgezet. Daar kon ik mooi op voortbouwen. 

Waar heb je je voor ingezet? 

Voor een binnenstad die weer meer gericht is op de Amsterdammer, en minder op de bezoeker. Dus een binnenstad die leefbaarder, diverser en Amsterdamser is. Als stadsdeelvoorzitter had ik daarbij ook veel aandacht voor veiligheid en handhaving. Ook vond ik het belangrijk dat Amsterdam een vrijzinnige stad blijft waar mensen uit de LHBTIQ+ gemeenschap zich vrij en veilig voelen. Op dat vlak was en is er echt nog veel werk te doen. 

Wat laat je achter?

 Ik ben erg onder de indruk van de kwaliteit van de ambtelijke organisatie in stadsdeel Centrum, en van mijn collega’s in het dagelijks bestuur: Lotte Terwel (PvdA) en Micha Mos (GroenLinks). We hebben intensief samengewerkt, en ik heb er alle vertrouwen in dat zij (straks ook samen met mijn opvolger) met succes blijven werken aan het verbeteren van de binnenstad. 

Wat wil je je opvolger meegeven?

Het transformeren van de binnenstad vraagt om een lange adem. Blijf volhouden, blijf het samen doen met bewoners en ondernemers en blijf, samen met maatschappelijke vastgoedpartijen als Stadsgoed en NV Zeedijk, zoeken naar kansen om die binnenstad pand voor pand te transformeren naar een plek waar Amsterdammers weer graag komen. Een mooi voorbeeld blijft de Oudebrugsteeg, waar NV Zeedijk met hulp van de gemeente 9 panden kocht. Dat waren panden met toeristische functies, en dat worden nu langzamerhand panden met horeca en winkels gericht op Amsterdammers, zoals de nieuwe culturele hotspot Kanaal40. 

Wat neem je mee naar je nieuwe functie?

Plannen zijn mooi, maar alles valt of staat bij de uitvoering. Ik denk dat iedereen die actief is geweest in een stadsdeelcommissie of in het stadsdeelbestuur dat zal herkennen. Daar zal ik ook in mijn nieuwe rol als wethouder veel aandacht voor blijven hebben.