Interview met Maurits de Vries: “Alphen heeft geen problemen, Alphen heeft opgaven”:

Graag laten we de persoon achter de politicus zien. Rogier Verkroost interviewt Maurits de Vries over wat hem drijft. Wie hij nog meer is dan enkel de fractievoorzitter in Alphen aan den Rijn. En ook waarin hij afwijkt van de gemiddelde Nederlander.  

Hoe kwam je ooit bij D66 terecht?

Dat was een samenloop van omstandigheden. In 2006 studeerde ik journalistiek en ik liep stage bij RTL nieuws. Ik had toen al sympathie voor D66, ook al peilde de partij in die tijd nul zetels. Maar als journalist moet je kleurloos zijn. Dus ik werd nog geen lid. Maar die periode, zo dicht op het vuur, wekte wel mijn interesse.

Het veranderde toen ik politicologie ging studeren. Daar is het veel normaler om lid te zijn van een partij. Ik voelde me het meest verbonden met D66, dus ik ben lid geworden.

Ik werd actief toen ik na mijn afstuderen terug ben verhuisd naar Alphen aan den Rijn. Ik wilde iets gaan doen en daarom besloot ik contact te zoeken met Inge Prins, die in die periode de fractievoorzitter was. Ik begon met het bijwonen van vergaderingen, daarna werd ik burgercommissielid. En een verkiezing verder werd ik raadslid. En nu dus fractievoorzitter.

Wie is Maurits in zijn privéleven?

Ik werk als bestuursadviseur bij het ministerie van landbouw. En naast mijn raadswerk ben ik ook erg actief bij korfbalvereniging Tempo. Ik ben er teammanager voor het eerste en tweede team. En ik zit in de technische commissie. En dan organiseer ik ook nog ieder jaar de kerstbingo.

Ik ben een geboren Alphenaar. Alleen tijdens mijn studie in Amsterdam ben ik een tijdje weg geweest. Ik heb ook lang bij de welbekende Brasserie de Alphense Burgemeester gewerkt. Ik vond dat werken in de horeca erg leuk. Hoewel het als nadeel heeft dat je werktijden zijn op de momenten dat je vrienden met leuke dingen bezig zijn.

En dan is er nog Feyenoord. Ik ben een fanatiek supporter. Vroeger had ik een seizoenskaart. Maar het kost erg veel tijd om iedere keer naar het

Wie in de politiek zie jij als voorbeeld?

In ging de politiek volgen in de tijd dat mensen als Jan-Peter Balkenende, Wouter Bos, Alexander Pechtold, Femke Halsema en Jan Marijnissen het beeld bepaalden in Den Haag. Ik vond het een mooie tijd om debatten te zien. Het ging minder op de persoon en ze wisten er altijd een vleugje humor in te brengen. Echte voorbeelden zijn het niet, maar ik heb er in die tijd veel naar gekeken. Dat was inspirerend, en dat mis ik nu wel. Het mag allemaal wel wat losser in Den Haag.

Voor de gemeentepolitiek heb ik veel geleerd van senior fractiegenoten als Inge Prins, Richard Middelraad en Pieter-Jan Morssink. Van hen heb ik geleerd hoe je zoiets lokaal aanpakt.

Welk boek kun je iedereen aanraden?

Voor wie van spannende boeken houdt kan ik Het jaar van de Sprinkhaan en Ik ben Pelgrim van Terry Hayes aanraden. Het zijn spectaculair spannende spionagethrillers.

Maar een mooie Roman die ik gelezen heb is Een klein leven van Hanya Yanagihara. Dat gaat over iemand die zichzelf snijdt en zelfmoordgedachten heeft. Het gaat gepaard met mooie voorbeelden van vriendschap. Een heel ontroerend verhaal.

Waarin wijk jij af van de norm?

Haha, moeilijk. Ik ben eigenlijk best normaal. Maar Feyenoord-supporters die op andere momenten genieten van Make Up Your Mind en het songfestival kom je denk ik maar weinig tegen.

Wat is het grootste probleem in Alphen aan den Rijn?

Het gaat best goed in Alphen, dus een groot probleem zie ik niet. We hebben vooral opgaven. De grootste daarvan is natuurlijk het ravijnjaar dat eraan komt, waardoor we flinke bezuinigingen moeten doorvoeren. Dat raakt ook gelijk alles in onze gemeente.

Ook de waterhuishouding blijft een aandachtspunt. We zetten er stappen. Maar nog niet genoeg, dat zien we wel wanneer er weer eens flinke regenbuien zijn. En wat betreft de bereikbaarheid is de tweede oeververbinding bij Boskoop een welbekend dossier dat al jaren voortsleept.

Maar we zetten ook stappen. We zijn het woningtekort flink aan het terugdringen. En ook de jeugdhulp wordt nu goed aangepakt.

Wat zou je nog willen bereiken in je functie?

In mijn rol als fractievoorzitter wil ik zorgen dat we het in 2022 gesloten coalitieakkoord zo goed mogelijk uitvoeren, en zo de D66 punten daarin voor elkaar krijgen. Een financieel gezonde gemeente met aandacht voor kwetsbare mensen. Ik wil zorgen dat de jeugdhulp op orde is zonder wachtlijsten. De jeugd moet hier goed en zorgeloos kunnen opgroeien, waarbij lastige gezinssituaties snel worden opgelost. Samengevat wil ik Alphen aan den Rijn beter achterlaten dan ik het aantrof.