Tobias Østergaard den Hollander

LET OP: auteursrechten ontbreken. S.v.p. de auteursrechten invullen voor deze afbeelding before using it.

Als jonge Alphenaar sta ik veel in contact met jongeren vanuit de hele gemeente. Van
politiek bewuste jongeren tot jongeren wie het helemaal niks boeit. Al vroeg heb ik geleerd om een eigen mening te vormen over de dagelijkse gang van zaken. En al op jonge leeftijd ben ik politiek betrokken geraakt. Ik ben nu op een leeftijd gekomen, dat ik die politieke ideeën en wensen in de praktijk wil realiseren.

  • 22 jaar
  • Leiderdorp
  • Alphen aan den Rijn

Als jonge Alphenaar van 19 jaar zie ik veel potentie in de gemeente Alphen aan den Rijn, en vooral voor de toekomst. Het inspireert mij om te zien hoe ondernemend, divers en opkomend Alphen aan den Rijn is. Van jong tot oud. Van vele generaties in Nederland tot nieuwkomers. Van het bruisende stadse gevoel tot het natuurlijke plattelandse gevoel. Ik wil mij daarom graag inzetten voor D66 Alphen, maar vooral voor Alphen aan den Rijn zelf. Met een jong geluid wil ik dichtbij de mensen staan, en vooral naar hen luisteren. Hun ideeën, kritiek en input wil ik vervolgens terugbrengen tot een progressief-liberaal geluid waar iedereen zich in zal herkennen. Ik wil ook open staan voor hen die niet eens op D66 zullen stemmen.

Alphen heeft uitdagingen, maar iedere uitdaging moet worden gezien als een toekomstgericht plan waarbij optimisme en realisme de boventoon voeren. Momenteel ben ik net begonnen aan mijn studie Bestuurskunde/Overheidsmanagement. Ik wil die kennis uiteindelijk ook omzetten in de praktijk. Woningen, verduurzaming, toegankelijk onderwijs, Alphen als bruisende bestemming en vooral een gemeente waarin iedereen zich herkent, en zich verbonden voelt met elkaar. Van de buurman tot het dorp verderop. Daar wil ik mij voor gaan inzetten.

En tot slot, ik vind dat Alphen aan den Rijn zichzelf vooral moet uitdagen. Alphen aan den Rijn heeft veel kernen, maar wat zou het mooi zijn als de gemeente zelf ook een kern wordt van Nederland. Doeltreffendheid, ambitie en verbondenheid, dat zijn voor mij de
kernen van de komende verkiezingen in de gemeente Alphen aan den Rijn. En een motie meer of minder, in contact blijven met de ruim 112.000 inwoners is de ultieme kans om D66 te laten groeien in Alphen aan den Rijn. Voor Alphen aan den Rijn, door Alphen aan
den Rijn.

Lievelingsplek in Alphen aan den Rijn (en waarom?)

Ik kom graag bij de Zegerplas, omdat ik denk dat dit stukje Alphen aan den Rijn uiteindelijk de samenvatting is voor de gemeente. Je ziet er alle facetten van de gemeente. Je kunt er heerlijk tot rust komen met een wandeling door een natuurrijke omgeving, maar je kunt er
ook intensief sporten. Je kunt uitkijken op de polders rondom Alphen, maar een stukje verder kijk je op de flats. Op een heerlijke zomerdag kun je afkoelen bij het meer, maar op een winterse avond kun je er een frisse wandeling maken. Kortom, de Zegerplas is voor mij de plek waar ik tot rust kom, en Alphen zie zoals het is.

Welke kansen zie jij voor de gemeente?

Ik zie veel kansen voor Alphen aan den Rijn op het gebied van de lokale economie en duurzaamheid, en een combinatie daarvan. Door de coronacrisis zijn veel ondernemers hard getroffen in hun bestaanszekerheid. Ik denk dat het daarom essentieel is dat de gemeente er voor hen is om vooral een toekomst te geven waarin zij vrij zijn, maar de gemeente hen ook niet laat vallen. Alphen heeft veel ondernemers, en dat is iets waar Alphen trots op moet zijn. Verder zie ik rondom Alphen veel potentie voor een duurzame toekomst. De vele polders en kassen rondom Alphen en in Alphen zijn de ideale plek om
(alvast) te bouwen aan een duurzaam land en om nieuwe innovatieve technieken toe te passen. Als laatste kans zie ik daar ook jongeren in. Uiteindelijk zijn zij de toekomst van Alphen, en dienen zij het geleverde werk voort te zetten. Een actief jongerenbeleid waarin de jongeren van Alphen zich gehoord voelen en betrokken zijn is uiteindelijk de sleutel naar een succesvolle toekomst.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Ik wil allereerst dat de gemeente Alphen aan den Rijn meer woningen gaat bouwen voor haar burgers, maar vooral ook voor nieuwe inwoners of starters in de gemeente. Hierbij dienen ook minder vanzelfsprekende patronen gehanteerd te worden.
  • Daarnaast wil ik dat er meer en actiever wordt ingezet op het aantrekkelijker maken van Alphen aan den Rijn voor ondernemers en startende ondernemers waarin hun stem ook echt vertegenwoordigd is, vanaf de eerste dag en tot de laatste dag van de gehele periode.
  • Tot slot geldt dat ook voor jongeren. Ik wil dat er meer gelegenheden komen voor jongeren om zich te kunnen ontplooien en ontwikkelen, niet alleen binnen de school maar ook buitenshuis met lokale en toegankelijke initiatieven en projecten waarbij de gemeente helpt.

Wat betekent D66 voor jou?

Ik ben progressief, maar vooral liberaal. En dan is de keuze snel gemaakt voor mij. D66 is op dit moment de enige partij die niet alleen in grote lijnen denkt, maar ook heel lokaal kan denken als progressief-liberale partij. D66 is officieel een landelijke partij, maar iedere afdeling heeft een eigen voetafdruk in een gemeente en dat maakt D66 een partij voor iedereen. D66 zet zich vooral ook in voor iedereen, van de ondernemer tot de bijstandsmoeder. D66 is de partij waar ik mij thuis voel, en waarvan ik denk dat zij de grote balans brengen in de politiek van Nederland, en haar idealen vooral verwezenlijkt door verantwoordelijkheid te nemen. Ik hou van idealen en wensen, maar ik hou nog meer van verantwoordelijke keuzes maken waarin je doelen zitten verwerkt. Dat is D66 voor mij.

Wat is je favoriete boek (en waarom)?

Mijn favoriete boek is De fotograaf van Auschwitz. Wellicht een opvallende keuze omdat het eigenlijk geen vrolijk verhaal is. Maar het verhaal sluit vrijwel direct aan bij mijn interesse voor de Shoah/Holocaust. Het is zo indringend om te lezen hoe het ‘leven’ er
aan toe ging in de meest gruwelijke periode van de menselijke geschiedenis. Maar het is ook ontroerend om te lezen hoe in zoveel duisternis ook zoiets als liefde blijft bestaan, en twee jonge mensen elkaar stiekem opzoeken. Het meest schrijnende is misschien wel dat
iedere letter waarheid en echt is, en we niet spreken van een fictief verhaal. Daarom is het zo belangrijk dat dit soort boeken verteld blijven worden, om humane rampen zoals de Shoah te voorkomen.

Laatst bezochte culturele event? Waarom ga je graag daarheen?

De laatste culturele plek die ik heb bezocht is het Kroller-Muller museum. Ik ga graag naar musea omdat het mij tot rust brengt, en ik kan genieten van de kunst die deze wereld heeft voortgebracht. Ik kan makkelijk uren rondlopen, of minutenlang naar hetzelfde schilderij
blijven kijken. Ik ben graag een kijker, en kijk naar alles en iedereen. Wat mij zo fascineert is de diverse omgeving die de mens heeft. Of om in de woorden van Jules Deelder te spreken, “de omgeving van de mens is de medemens.” En die combinatie van mensen en kunst kun je vooral vinden in een museum.