Onzekere tijden vragen om keuzes

Er is veel te doen over het intrekken van de spreidingswet. Gaan we in onze gemeente wel gewoon verder om de gevraagde opvangplekken voor asielzoekers te realiseren? Dat was onze prangende vraag aan het college in de raadsvergadering van 28 mei 2024. We zijn blij dat deze met een volmondig ‘ja’ werd beantwoord.

Is er voldoende geld voor alle plannen?

Een vraag die de raad bezig hield was of er voldoende geld is voor alle plannen. Samen met de VVD riep D66 op om als raad duidelijk te prioriteren. Verbazingwekkend was dat CDA pleitte om een aantal plannen buiten deze discussie te houden. Zoals een Schaersvoorde campus, waar ook gekozen kan worden voor renovatie. Maar ook een risicovol plan voor woningbouw in Bredevoort.

Als D66 roepen we wel op om niet te bezuinigen op slagkracht en kwaliteit van de ambtelijke organisatie, want dan is goedkoop duurkoop. Het is goed om de opgaven inzichtelijk te maken zodat we na de zomer als raad hier een afgewogen oordeel over kunnen maken. Laten we onze groeibriljantjes, zoals gemeentemarketing de tijd geven om te schitteren.

Grond aankopen

De gemeente wil zelf weer vaker grond kopen en ontwikkelen. Op zich een goede zaak, want hierdoor kan woningbouw worden versneld. Maar het verleden wijst uit dat dit ook gruwelijk mis kan gaan. D66 pleit ervoor om risico’s scherper te benoemen, zeker als snelheid gewenst is, zoals in Bredevoort.

Watertappunten

Over snelheid gesproken, we zijn blij dat in augustus het eerste openbare watertappunt open gaat, een initiatief van D66.

Licht én donker

Tenslotte heeft de raad het Beleidsplan Licht vastgesteld voor de gemeente Aalten. Eigenlijk zouden we moeten spreken van het Beleidsplan Licht én Donker. Het is goed dat we op een bredere manier gaan kijken naar verlichting. Ja, verlichting is erg belangrijk voor een veilige en gastvrije gemeente. Veiligheid blijft altijd voorop staan. Maar er zijn ook andere manieren dan een bak licht, zoals led markering, reflecterende kruisingen, witte fietsstroken voor beter zichtbaarheid op donkere stukken of bewegingsdetectie. Laat het nacht zijn waar en wanneer dat kan, een herwaardering van donker. Voor ons als inwoners maar ook voor toeristen met mooie evenementen als nacht van de nacht.