D66 vraagt om meer inzet bij opvang vluchtelingen

In de raadsvergadering van 27 september heeft D66 er samen met de CU en PP voor gepleit dat onze gemeente extra moet inzetten kleinschalige opvang te realiseren voor asielzoekers en statushouders, om aan de noodsituatie in Ter Apel tegemoet te komen. “Laten wij als gemeente onze verantwoordelijkheid nemen”, aldus de drie indieners.

Burgemeester Stapelkamp wees op het verschil tussen asielzoekers en statushouders. Asielzoekers moeten zich regelmatig melden in Ter Apel om door de ambtelijke molen te gaan en voor hen geldt deels de noodopvang. Statushouders echter mogen in Nederland verblijven en voor deze groep moet een woning worden gezocht in de gemeenten. Echter, door het gebrek aan ruimte, blijven zij vaak onnodig lang in de noodopvang zitten, waardoor daar een “stuwmeer” ontstaat.

Om te zorgen voor een betere doorstroming en aan het appel van D66 tegemoet te komen, deed wethouder Wikkerink een dringend beroep op inwoners, bedrijven en organisaties voor leegstaande panden die geschikt zouden kunnen zijn voor de huisvesting van statushouders.

Fractievoorzitter Van der Graaff is voorzichtig tevreden met het resultaat: “We zijn blij met de oproep van de wethouder en de inspanning die het college wil plegen, maar we blijven dit wel op de voet volgen. Als er volgens ons te weinig gebeurt, melden we ons weer!”