Omgevingswet en intensieve veehouderij

In september is gesproken over de invoering van de nieuwe omgevingswet. Door deze wet verandert er de komende tien jaar veel over wat er wel en niet mag in de ruimtelijke omgeving en de vergunningaanvragen hiervoor.

Het college stelt voor om volledig beleidsneutraal over te gaan en niet gebruik te maken van de verplichting tot participatie als iemand een plan heeft waarin de huidige bestemming niet voorziet. Ook stelt het college voor haar bestaande extra bevoegdheden om een aantal van deze buitenplanse aanvragen volledig te behouden. Naast het toestaan van woningsplitsingen en kleine windmolens in het buitengebied, viel het de D66-fractie op dat er ook een vrij ruime extra bevoegdheid uit 2017 was voor intensieve veehouderij. Sindsdien zijn er echter meerdere uitspraken van de Raad van State gedaan over vergunningverlening m.b.t. ammoniak uitstoot en verduurzaming stallen. Ook is vorig jaar de Wet stikstofreductie en natuurverbetering in werking getreden met resultaatverplichtingen ten aanzien van de vermindering van de stikstofuitstoot rondom Natura2000-gebieden. Daar komt bij dat het huidige kabinet de doelstelling in de wet naar voren wil halen en de provincies voor 1 juli 2023 een gebiedsaanpak om de uitstoot van stikstof sterk te verminderen moeten hebben. Ook zijn technische innovaties bij uitbreiding van intensieve veehouderij in het verleden niet altijd effectief gebleken zijn, blijkens uitspraken van de Raad van State. De D66-fractie is van mening dat als een vergunningsaanvraag voor intensieve veehouderij niet reëel bijdraagt een vermindering van stikstofdepositie, deze aanvraag in de raad besproken moet worden. In eerste instantie omdat stikstofdepositie verlaagd moet voor natuurverbetering. Maar ook omdat voorkomen moet worden dat een uitbreiding van een intensieve veehouderijbedrijf de facto minder ruimte laat voor andere veehouderijbedrijven in onze gemeente. Om deze reden heeft de D66-fractie een motie voorbereid om het college te vragen met een voorstel te komen om de huidige extra bevoegdheid van het college te actualiseren. De raad had nog zoveel vragen over de uitvoeringsbesluiten van de nieuwe omgevingswet dat het onderwerp is doorgeschoven naar een latere raadsvergadering dit jaar.

In de beeldvormende vergadering op 4 oktober is dit onderwerp besproken met betrokken ambtenaren. Tot ieders verrassing vertelde de ambtenaar dat n.a.v. van onze motie er nog een keer hier naar gekeken is en dat inderdaad de conclusie is dat de bevoegdheden van het college voor intensieve veehouderij verouderd zijn. Het college komt met een brief hierover met meer informatie. Het gevolg hiervan zou kunnen zijn dat voortaan uitbreidingen en wijzigingen van intensieve veehouderij altijd of vaker via de raad gaan. We blijven dit nauwgezet volgen.