Belang volkstuinen als korte keten

Korte ketens hebben de bijzondere aandacht van D66: Ze staan voor een bewuster en duurzamer leven: minder verspilling en een kleinere voetafdruk. Dit is ook in het Raadsprogramma en het daarop gebaseerde uitvoeringsprogramma en de beleidsnota Aalten Circulair opgenomen.

Aalten Circulair

Het college stelde ook een beleidsnota Aalten Circulair op, waarin het college aangeeft korte ketens te willen ondersteunen. En als we het hebben over korte ketens, dan denken wij aan volkstuinen. In deze nota lezen we: Het zelf verbouwen van groente en fruit heeft diverse voordelen. Vers geoogst zonder bestrijdingsmiddelen is de smaak het beste. Kostenbesparend, immers er is geen opslag en vervoer nodig. Tevens is een volkstuintje goed voor de biodiversiteit en het vasthouden van water. Ook is een tuintje leerzaam voor kinderen, waar komt voedsel vandaan en hoe wordt dit verbouwd? De moestuinen hebben ook een sociale functie. Om inwoners in staat te stellen om zelf hun groente en fruit te verbouwen, verhuurt de gemeente Aalten op verschillende locaties moestuinen tegen een schappelijke prijs.

Huishoudelijk reglement

De beleidsnota volkstuinen die in de raad van 31 oktober werd besproken, is niet aan kapstok van het bredere beleid opgehangen, wat ons betreft een gemiste kans. De nota is nu een soort huishoudelijk reglement geworden. Zo missen wij bijvoorbeeld de voedselbossen en vruchtdragende bomen en struiken. Deze beleidsnota is nergens gelieerd aan het raadsprogramma, uitvoeringsprogramma en de nota Aalten Circulair. Is dat nu integraal werken? Het lijkt zo dood papier te worden, als we er in de praktijk niet mee werken.

Voorstel D66

Daarom had D66 een voorstel voor raad, waarin we constateren dat in het beleidsplan volkstuinen er geen enkele relatie wordt gelegd met eerder vastgesteld beleid. Ook lijkt het D66 onwaarschijnlijk dat er in Dinxperlo geen interesse zou zijn in volkstuinen, maar wel in de kernen van Bredevoort en Aalten. Er is alleen een eenmalige enquête geweest onder de huidige huurders, wat D66 betreft is dit onvoldoende. Onze oproep aan het college was om via ‘U Spreekt’ de behoefte te peilen van onze inwoners naar particuliere en collectieve moes- en volkstuinen en op welke manier de gemeente dit zou kunnen stimuleren. Daarnaast een actieve oproep voor Dinxperlo te doen naar de behoefte aan volkstuinen, bijvoorbeeld in de Band.

Oproep in de krant

In het debat dat volgde was de wethouder toeschietelijker dan in een eerder debat over deze nota. Zo zegde hij toe om actief in de weekkrant de Band en op de website van de gemeente een oproep te plaatsen. Verder zal ook in Dinxperlo grond worden gezocht als er zich belangstellenden melden, hoewel het wel een jaar zou kunnen duren voordat de eerste volkstuinen in Dinxperlo werkelijkheid zijn. Een bredere enquête via U Spreekt vond het college en ook de meerderheid van de raad niet nodig, hiervoor was er alleen steun van de ChristenUnie.