Voor eerlijke kansen op een woning

Jaren 50 duplexwoningen in Zutphen

Geen sloop, maar zorgvuldige renovatie van jaren 50 duplexwoningen In Zupthen. De woningen zijn nu vrijwel energie-neutraal. – opdrachtgever BOG Beeld: Giesen & partners VOF

In de komende jaren ontstaan er tot 27.000 vacatures in Achterhoek. D66 nodigt mensen uit om in onze gemeente te komen wonen. De uitbreidingen moeten echter niet ten koste gaan van het DNA van de gemeente en de Achterhoek. Nederland heeft massaal ervaring opgedaan met werken op afstand. Het maakt onze streek aantrekkelijker als woongebied. De regio Achterhoek moet een stevige regierol krijgen, zeker om de woonagenda en de duurzaamheidsagenda aan elkaar te koppelen.

Kwalitatief inpassen van woningbouw

D66 wil liever inbreiden dan uitbreiden ten aanzien van woonwijken en bedrijventerreinen in het landelijk gebied. Mocht uitbreiding noodzakelijk blijken, dan zien we er op toe dat de kernkwaliteiten van de plek worden behouden en versterkt. D66 is voor spreiding van voorzieningen. In de kleine kernen moeten de voorzieningen gehandhaafd blijven om de leefbaarheid te behouden of te vergroten. Maar niet overal hoeft alles te zijn. Een combinatie van voorzieningen met winkels, scholen en bedrijven biedt mogelijkheden om een en ander betaalbaar te houden.

  • Lege gebouwen zoals boerderijen en bedrijfspanden bouwen we om naar nieuwe betaalbare woonruimte.

Vernieuwende woonconcepten

D66 zet zich in voor voldoende woningen voor starters. Woonwensen zijn niet altijd realistisch, de grootte van de huishoudens neemt af. Het delen van woningen kan een prima alternatief zijn en de druk op de woningmarkt verminderen. Bijvoorbeeld door het (tijdelijk) splitsen van woningen. Het splitsen moet bij voorkeur gecombineerd worden met het verduurzamen van de woning.

  • Splits woningen in de kernen naar duplexwoningen voor starters en ouderen.
  • Bouw kleine huurappartementen voor starters en ouderen
  • Zorg voor percelen waar jongeren zelf met creatieve woonvormen kunnen bouwen.
  • Geef ruimte aan groepen ouderen en/of jongeren om bij elkaar te gaan wonen.

Krachtige Achterhoekse huursector

D66 is voor meer diversiteit in woningbouw in de kleine kernen voor inwoners met een laag inkomen om te voorkomen dat de buurtschappen vergrijzen. Woningbouw in de huursector moet worden opgeschaald. Mogelijkheden voor het wonen in een betaalbare huurwoning schieten te kort. D66 is voorstander om als regio Achterhoek samen met de wooncorporaties te onderzoeken om een Achterhoekse Wooncorporatie op te richten.

  • Een Achterhoekse Wooncorporatie voor meer slagkracht voor bouw en verduurzaming.

Vergroenen van bebouwd gebied

Het vergroenen van onze woningen, erven, tuinen en directe omgeving zorgt ervoor dat natuur dicht bij huis de kans krijgt. Veel van onze dagelijkse activiteiten vinden er plaats. Bomen verfraaien de leefomgeving en zorgen voor schaduw en koelte. Dit wordt steeds belangrijker nu door klimaatverandering de temperaturen stijgen en hittegolven vaker voorkomen.

  • Bewoners mogen buurttuintjes, voedselbos of een tiny forest in de publieke ruimte aanleggen.