Geslaagd D66 congres

Afgelopen zaterdag 19 november werd het 116de landelijke congres van D66 georganiseerd in De Doelen te Rotterdam.
Marion en Sybrand waren erbij.

Congres 116

Sybrand en ik waren afgelopen zaterdag op het landelijk congres van D66.
 
In de ochtend was er een keur aan workshops en bijeenkomsten; de stemmingen over moties vonden, zoals gebruikelijk, apart van deze bijeenkomsten plaats.

Sub-sessies

Ik vond zelf de inhoud van de sub-sessies van mindere kwaliteit dan die van het vorige congres. Toen was er bijvoorbeeld één over de lokale waarde van landelijke partijen, precies in lijn met wat we met onze podcast ‘D66 Lokaal’ proberen te bereiken.
Maar goed, dat was toen.
 
De eerste workshop die ik volgde was ‘Een goed pensioen, nu en in de toekomst’. Ik had gehoopt wat inhoud te krijgen over de wijd uiteenlopende commentaren in de media, maar helaas, het woord was vooral aan boze en bezorgde oudere leden. Hierdoor kreeg het panel te weinig tijd om feiten en data toe te voegen aan het debat.

De laatste was wel weer heel leuk: ‘#generatiegesprek; hoe vinden jong en oud met elkaar antwoorden op de grote vragen van de huidige tijd?’. Mijn dagelijks werk. Alleen nu ingevuld met politieke thema’s. Erg leuk om mee te maken hoe gedreven en betrokken de jeugd, die actief is in de politiek, eigenlijk is! Top!

Plenaire bijeenkomst

De voorzitter van Jong Democraten Kalle Duvekot gaf een fantastische keynote speech in de plenaire bijeenkomst in de middag over de Jonge én de Oude Democraten. Dat deed hij werkelijk uitmuntend. Het leverde hem een verdiende staande ovatie op. Ik meen dat hij pas 22 jaar is, maar hij leverde een dijk van een voordracht.
 
De middag was gewijd aan paneldiscussies met mooie sprekers zoals Sandra Phlippen, die zoals altijd de nuances wist aan te brengen in de economische realiteit van de dag.

Een absolute topper was de toespraak van Robbert Dijkgraaf. Wat een buitengewoon begenadigd spreker is hij toch.
En wat een boffie dat hij lid is van D66 en deze kracht kan inzetten voor de belangrijke dingen die hij in het hoger onderwijs wil bewerkstelligen!

Zijn mooiste pleidooi was die voor de waarde van het MBO onderwijs: laten we, in plaats van de verschillende onderwijsvormen onder elkaar te zetten (WO bovenaan, MBO onderaan) dit model kantelen en ze naast elkaar plaatsen. Zo krijgen alle vormen de waarde die ze verdienen, zonder met elkaar vergeleken te worden of met elkaar te hoeven concurreren.
 
Het enige nadeelpuntje van de dag was het doolhof dat De Doelen is – de eindeloze zoektocht naar de zalen, en de capaciteit bij de koffie…

Maar volgende keer ga ik weer.