Huiskamerbijeenkomst in Flower Art Museum

In Aalsmeer kent praktisch iedereen het Flower Art Museum (FAM) wel op de Kudelstaartseweg in Aalsmeer.
Eind juni hebben het bestuur en de fractie van D66 Aalsmeer (onderdeel van D66 Haarlemmermeer Aalsmeer) een huiskamerbijeenkomst in dit museum georganiseerd. Met een kleurrijke entourage van schilderijen met bloemen, sculpturen van bloemen zaten de bezoekers midden in het museum. Constantijn Hoffscholte, directeur van het museum, gaf een uiteenzetting van de ontwikkelingen van de afgelopen jaren en een doorkijkje naar de plannen die het museum heeft voor de toekomst. De eigenaren van het museum willen het museum een modern uiterlijk geven in de van oudsher overloop van de watertoren.

Uitbreiding FAM

D66 kreeg een mooi beeld van de uitbreiding. Voor D66 dat als coalitiepartner Kunst en Cultuur in de portefeuille heeft is het Flower Art Museum voor Aalsmeer van grote waarde. Met regelmaat worden er nieuwe tentoonstellingen ingericht en trekt het museum veel bezoekers uit de eigen gemeente maar ook uit Nederland en zelfs aanzienlijke aantallen bezoekers uit het buitenland.

Maar in deze tijden heeft het museum het niet altijd makkelijk. De toekomst zag er twee jaar geleden bijvoorbeeld slecht uit. Projectontwikkelaars wilden op het terrein appartementen bouwen. Door de tussenkomst van een lokale geldschieter is het museum gered en kan het op dezelfde locatie blijven voortbestaan. Maar daar moet nog wel veel gebeuren.

Geen extra gelden

Na de presentatie van Constantijn nam Willem Kikkert, wethouder van Aalsmeer met Kunst en Cultuur in zijn portefeuille het stokje over en vertelde hij welke activiteiten er voor Kunst en Cultuur in het vat zitten.

Voor de eerstkomende jaren staan er in Aalsmeer en Kudelstaart grote ontwikkelingen op de agenda, waaronder een nieuw zwembad en de realisatie van twee woonwijken. Tevens heeft het Rijk vanaf 2026 gemeentelijke bezuinigingen €2,5 miljard aangekondigd dat voor Aalsmeer een bezuiniging betekent van € 2,5 miljoen.

Vanwege deze dreiging heeft het college besloten geen extra gelden te besteden aan Kunst en Cultuur.  D66 Aalsmeer maakt zich ernstig zorgen over deze ontwikkeling. Voor D66 is Kunst en Cultuur van enorm belang.

Met de winstwaarschuwing die wethouder Kikkert de aanwezigen
meegaf is D66 natuurlijk niet gelukkig. Wanneer door een dergelijke belangrijke besparing nieuwe initiatieven op het gebied van Kunst en Cultuur in gevaar komen zou de verbouwing van het Flower Art Museum de financiering in gevaar kunnen komen.

Maar niet alleen het museum kan onder druk komen te staan. Alle Kunst en Cultuur binnen Aalsmeer en Kudelstaart kan bedreigd worden. We hopen wel dat de raad en het college het belang van Kunst en Cultuur zo belangrijk vinden dat zij er alles aan doen om bij de verdeling van gelden ook aan Kunst en Cultuur te denken. Niet alleen het aangezicht van Aalsmeer en Kudelstaart kan hiermee in gevaar komen, Kunst en Cultuur is, zo vindt D66, enorm belangrijk voor de (geestelijke) ontwikkeling van kinderen.

Gezellige afsluiting

Na afloop hebben de aanwezigen onder het genot een drankje nog een gezellige discussie gevoerd en van de tentoonstelling Hanakotoba, de Japanse bloementaal kunnen genieten.

Het was een mooie en leerzame avond in een prachtig museum. Met dank aan Constantijn en wethouder Kikkert. Wij hopen op een continuering van alle Kunst en Cultuur en liefst een uitbreiding ervan.

Beeld: D66 Aalsmeer