Kansrijk of Kansloos? – Raadspraat column 31 januari 2024

Wat is de prijs van energie? Hoge kosten, natuurlijk. Maar bovendien is het einde in zicht van haast ongebreideld gebruik van fossiele brandstoffen. De prijs van gasverbruik bestaat namelijk ook uit aardbevingsellende in Groningen. En enorme prijsstijgingen ten gevolge van geopolitieke ontwikkelingen. Nederland bevindt zich in een energietransitie en denkt dus na over een meer voorspelbare en minder belastende energievoorziening. Dat is verre van eenvoudig.

De provincie ziet het wel zitten om windmolens te plaatsen op het grondgebied van de gemeente Wijk bij Duurstede. Ga je als gemeente daaraan meewerken, of ga je tegenwerken?

D66 heeft hierover al in 2019 een standpunt bepaald: de partij wil in overleg met inwoners, bedrijven en andere overheden in gesprek over windenergie. Wij denken dat windenergie in de gemeente Wijk bij Duurstede kansrijk is. Mits er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.

De mitsen? De provinciale overheid kan niet zeggen: “U krijgt windmolens en verder bekijkt u het maar!”. Zo werkt dat niet. Een belangrijke mits is dat D66 in gesprek wil met de inwoners. Ook staat er op ons wensenlijstje dat de gemeente zelf de regie pakt en dat onze inwoners meeprofiteren van de opbrengsten van hier opgewekte energie.

Bovendien willen we opnieuw met de provincie in gesprek: windenergie is hier misschien kansrijk, maar D66 wil in ruil hiervoor extra ruimte van de provincie om betaalbare woningen voor onze inwoners te bouwen, starters voorop. Ook wil D66 dat de provincie de N229 helpt opwaarderen en fietsverbindingen in de gemeente helpt verbeteren. Woningbouw, mobiliteit: zonder provinciale hulp zijn we kansloos.

D66 gaat graag over windenergie in gesprek, mits er dus ook gepraat kan worden over een eerlijke verdeling van de opbrengsten en er gepraat kan worden over meer woningbouw en betere mobiliteit. We willen niet kansrijk voor de plaatsing van windenergie zijn, maar kansloos als het gaat om extra woningbouw of het verbeteren van de mobiliteit.

D66 gaat graag met u hierover in gesprek.

Wijks Nieuws ’t Groentje is in 2017 begonnen met een column “Raadspraat”. Elke week wordt deze geschreven door een raadslid, waarbij de politieke partijen elkaar afwisselen. Hierbij de column van 31 januari 2024, geschreven door D66 raadslid Bart van Asperdt.