Beste Burgemeester – Raadspraat column 23 oktober 2019

Het is inmiddels december 2019. En gisterenavond hebben wij u als kersverse burgermoeder geïnstalleerd! Nogmaals proficiat! Als nieuwe burgermoeder vroeg u alle fracties in de gemeenteraad van gemeente Wijk bij Duurstede om een kort memo te schrijven met actuele kwesties, hier zijn er een paar namens D66:

Minderheden

U bent ons boegbeeld en gezicht. Van alle inwoners. Ongeacht hun levensbeschouwelijke opvatting, ongeacht hun levensstijl, ongeacht hun leeftijd en ongeacht hun seksuele oriëntatie. Volgens het COC, dat jaarlijks monitort of de ondertekenaars van het regenboogstembusakkoord Kosterman (Groenlinks), Smit (WijkNu), v.d Velden (VVD) en Van Asperdt (D66) zich houden aan de afspraken, gaat gemeente Wijk bij Duurstede achteruit op de monitor, terwijl veel Utrechtse gemeenten er op vooruit gaan. Kunt u daar als boegbeeld wat aan doen?

Wonen

Met alleen al 250.000 inschrijvingen bij Woningnet alleen al, is het een understatement om te stellen dat de vraag naar (betaalbare)woningen in geen verhouding staat tot het aanbod. Maar de provincie houdt voorlopig vast aan rode contouren en mede daardoor stokt onze nieuwbouw. Waar moeten onze kinderen straks wonen? Kunt u als onze ambassadeur en pleitbezorger voor alle inwoners hier een punt van maken bij onder andere de provincie? Tot die tijd wil de gemeenteraad door om kleinschalige initiatieven betaalbaar bouwen stimuleren. Wanneer gaat de schop de grond in?

Voorzieningenniveau

We wonen in misschien wel het mooiste stukje van de provincie. Maar het algemene voorzieningenniveau staat onder druk. Onderwijshuisvesting gaat niet vanzelf, een zwembad verdween en de bereikbaarheid van de gemeente vraagt de aandacht. Kunt u een lans breken voor onze leefbaarheid en (behoud van) onze voorzieningen?

Groene ambitie

D66 kiest voor windmolens op het grondgebied van de gemeente Wijk bij Duurstede. Maar staat daar in gemeente Wijk bij Duurstede alleen in. Politieke partijen maken nog niet duidelijk hoe de gemeente zijn eigen (hoge!) groene doelstellingen gaat behalen. Waar blijven de broodnodige besluiten?

Wijks Nieuws ’t Groentje is in 2017 begonnen met een column “Raadspraat”. Elke week wordt deze geschreven door een raadslid, waarbij de politieke partijen elkaar afwisselen. Hierbij de column van 23 oktober 2019, geschreven door D66 raadslid Bart van Asperdt.