Moderne overheid en lokale democratie
De lokale democratie staat onder druk. Gemeenten krijgen steeds meer taken, politieke partijen hebben moeite goede mensen te vinden, de lokale journalistiek heeft weinig middelen, publiekstribunes zijn vaak leeg en de gemiddelde werkdruk van een raadslid is opgelopen tot 16 uur of meer per week. Dat vraagt om verandering; een bestuur zonder tegenmacht is democratisch poreus. Daarom zet D66 zet in op een moderne overheid en op het herwinnen van het vertrouwen in de politiek. D66 vindt dat kinderen en jongeren meer bij de lokale overheid en politiek moeten worden betrokken. Het organiseren van bijeenkomsten op het Stadhuis, gast van de burgemeester en een Jongerentop kunnen hier zeker een bijdrage aan leveren. Daarnaast wil D66 de lokale democratie en de betrokkenheid van de burger bij het lokale bestuur versterken door het instellen van een burgerforum. Daartoe neemt D66 de komende periode het initiatief. Dat moet in de komende periode leiden tot een nieuwe houding van de gemeente en een nieuwe benadering door inwoners.
Niet meer alle taken zelf doen, maar inzetten op het vergroten van de eigen kracht van mensen en slim samenwerken met private partijen en andere gemeenten. Maar ook de bestuurlijke verhouding van gemeente en Rijksoverheid moet in balans worden gebracht. Dit is nodig om een bijdrage te leveren aan inhoudelijke dossiers zoals bij wonen, uitvoering van het Klimaatakkoord, regionale economie en digitalisering. D66 is van mening dat de gemeente een goede impuls kan geven aan de kwaliteit van de uitvoering. Een belangrijk aspect hierbij is het waarborgen van de menselijke maat.
De gemeente heeft als overheid verschillende rollen. De gemeente is faciliterend, stimulerend, verbindend of ondersteunend. Een voorbeeld hiervan zien we in de arbeidsmarktregio, om vraag en aanbod samen te brengen heeft de gemeente een stimulerende en faciliterende rol naar inwoners, ondernemers en onderwijs. De thema’s Integriteit en een weerbaar bestuur, mede in relatie tot criminele ondermijning, vragen de komende periode aandacht. Een aanpak om desinformatie tegen te gaan en de versterking van de gemeentelijke rekenkamer worden in het proces om te komen tot een moderne overheid meegenomen.