Van kinderopvang tot beroepsonderwijs
Weert kent gelukkig een breed aanbod aan scholingsmogelijkheden: van kinderopvang tot beroepsonderwijs. Maar dat gaat niet vanzelf. Voor D66 is het vanzelfsprekend dat dit aanbod behouden moet blijven, maar onze partij wil een rijke schooldag voor ieder kind. D66 vindt dat de gemeente alle kinderen moet zien te bereiken, ook die kinderen uit gezinnen die geen gebruik maken van voorschoolse educatie. Niet alleen kinderen met een taalachterstand, maar ook die met een sociale achterstand. Dit betekent dat de gemeente moet zorgen voor goede voorschoolse educatie bij de kinderopvang.
D66 wil basisscholen waar mogelijk behouden voor elke wijk of dorp. Ze spelen een cruciale rol in het leefbaar houden van de omgeving. Het is een ontmoetingsplaats. Een voorbeeld hiervan is de basisschool in Altweerterheide. Om efficiënt om te gaan met de gebouwen moeten onderwijsvoorzieningen daarom ook zoveel mogelijk worden ingericht dat ze ook buiten schooltijden gebruikt kunnen worden voor de wijk of het dorp. Initiatieven hiervoor komen in de eerste plaats vanuit de buurten en scholen zelf, daartoe uitgenodigd door de gemeente. Scholen bieden ruimte aan meer dan leslokalen alleen. Waar mogelijk is er ook ruimte voor kinderopvang, buitenschoolse opvang, sport, cultuur en welzijn. Scholen zijn zo breed als mogelijk c.q. wenselijk.
Het voortgezet onderwijs is in Weert ruim voldoende aanwezig. D66 wil dat de gemeente ervoor zorgt dat er een goede samenwerking is met en tussen schoolbesturen, samenwerkingsverbanden, jeugd(zorg)- en onderwijsteam en uiteraard ouders en jeugdigen, om kinderen en jeugdigen het beste onderwijs te geven. Een tienerschool kan bijdragen aan een goede overgang van het basisonderwijs naar het middelbaar onderwijs.
Het mbo-aanbod in Weert kan beter. Samenwerking tussen vmbo / vo en mbo moet leiden tot een breder aanbod van mbo-onderwijs in Weert. Het 6-jarig VMBO-MBO programma techniek op het Kwadrant is hier een voorbeeld van. D66 vindt dat er kansen liggen om de samenwerking te versterken en uit te bouwen naar andere sectoren. Het bedrijfsleven is hierbij een essentiële schakel.
D66 wil dat MKB-ondernemers in de regio de kans krijgen om invloed te hebben op de praktijkvakken van het vo, vmbo en mbo. Zij weten immers waar de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt kan worden verbeterd. D66 wil dat de gemeente actiever samenwerkt met scholen en het bedrijfsleven voor goede voorlichting aan scholieren over baankansen van opleidingen. Stichting Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) kan hier met kennis een bijdrage in leveren.
Ook voor het vestigen van hbo-onderwijs zijn er kansen. D66 vindt dat er in Weert plek is voor dergelijke instellingen. Een op de vier mbo studenten stroomt namelijk door naar het hbo. Voor D66 een logische aanwinst om jongeren aan Weert stad te blijven verbinden. D66 wil samen met schoolbesturen het aanbod verbreden en/of verbeteren.
Het is belangrijk om in gesprek te blijven met het onderwijs. Vooral om ook inzicht te krijgen in de eventuele ontstane achterstanden door corona. D66 wil ervoor zorgen dat deze achterstanden weggewerkt kunnen worden. Om dit te bereiken moet de gemeente met diverse lokale instellingen in gesprek gaan en komen tot concrete acties. D66 wil daarnaast het initiatief nemen om alle schooldirecties minstens een keer per jaar uit te nodigen voor een gesprek met de gemeenteraad, om direct van hen te horen waar ze tegenaan lopen en wat de gemeente beter kan doen om de scholen te faciliteren om het beste onderwijs te geven.