Gratis identiteidsdocumenten bij geslachtsverandering

De acceptatie van transgender en non-binaire personen in Nederland heeft nog een lange weg te gaan. Ze zijn vaker slachtoffer van geweld, simpelweg omdat ze van de norm afwijken. En dat is verdrietig, omdat iedereen het recht heeft om zichzelf te kunnen zijn.

Voorstel in de raadsvergadering

Als D66 willen we extra bijdragen aan het welzijn van transgender en non-binaire inwoners in Wageningen, door acceptatie en steun te bieden. Daarom hebben we in de raadsvergadering, samen met Connect en PvdA, een voorstel ingediend om identiteitspapieren te vergoeden voor mensen die hun geslachtsregistratie willen wijzigen. De raad heeft voor gestemd.

Gratis vervangende identiteitsdocumenten

Dit betekent dat het gratis aanvragen van vervangende identiteitsdocumenten bij geslachtsverandering mogelijk wordt. Ook vergoedt de gemeente de kosten voor een deskundigenverklaring en -oordeel. Dit is een krachtig signaal op het gebied van inclusiviteit en diversiteit, en belangrijk voor de acceptatie van transgenders en non-binaire personen. Het is passend voor een Regenboogstad. En als Stad van de Vrijheid vinden we het belangrijk op te komen voor acceptatie van iedereen. Met de herdenking van 4 mei herinneren we ons dat deze vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat we ons blijvend moeten inzetten voor het koesteren van verschillen en gelijke rechten voor iedereen.