Woningmarkt vraagt om bijgestelde visie op wonen

De ontwikkelingen van de laatste jaren op de woningmarkt vragen om een aanpassing in de eerdere Woonvisie. Daarmee kan Vught de komende twee jaar vooruit. Met de huidige Woonvisie valt volgens het college van burgemeester en wethouders niet te werken. D66 begrijpt dat en werkt dan ook graag mee aan een herziening van het lijvige document, dat is opgesteld in een tijd dat de huizenprijzen elk jaar nog stegen.
Kwaliteit Voor D66 Vught staat voorop dat niet de aantallen woningen of ideologie zijn leidend zijn bij de bouw van woningen, maar de Vughtse behoefte en de kwaliteit van de woonomgeving. D66 wil graag extra nadruk op het bouwen van woningen voor ouderen, liefst in CPO-verband. Verder zijn aspecten als duurzaamheid, ecologisch bouwen, energiegebruik en kwaliteit van de woonomgeving voor D66 leidend bij bouwprojecten. 
Moeilijke markt Die visie heeft D66 al jaren. Wat de afgelopen jaren wel is veranderd, is de huizenmarkt: een moeilijke markt in 2010. Inmiddels zit de markt potdicht en gebeurt er helemaal niets meer. Dat de gemeente of wij als gemeenteraad de Vughtse huizenmarkt wel even vlot trekken is een illusie. Goed dat het ook zo verwoord staat in de woon-memo.
Woningbouwverenigingen Ook de situatie rondom woningbouwverenigingen is de laatste tijd sterk veranderd. Deze organisaties opereren in feite als marktpartij, maar noemen zich maatschappelijke organisatie. Tegelijkertijd worden er top salarissen betaald die je nauwelijks ergens in het bedrijfsleven kunt verdienen. Zo kreeg de directeur van Woonwijze in 2010 het bedrag van 164.000 euro aan salaris, pensioenbijdrage en bonussen. Het is een onwaarschijnlijk hoog bedrag, vooral gerekend naar iedere huurwoning, maar daar gaat de Vughtse politiek niet over. 
Prestatieafspraak De Vughtse politiek gaat echter wel over de manier waarop het college een verbintenis aangaat met woningbouwverenigingen. Momenteel is er een prestatieafspraak met Woonwijze, veruit de grootste woningbouwcorporatie van Vught. Ook deze stamt uit de tijd dat de huizenmarkt nog zo op slot zat als nu. Bovendien maakt het contract projecten op basis van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) onmogelijk. Verder is de gemeente verplicht een deel van vrijgekomen gronden voor weinig geld te leveren aan woningbouwcorporaties. 
Investeringen D66 wil daar van af: woningbouwcorporaties handelen als marktpartij, onderhandel dan ook op die manier met ze. Prestatieafspraken zijn niet meer van deze tijd. Die dien je niet te maken met een marktpartij. Van oudsher waren corporaties gebonden aan gemeenten. Dat is niet meer zo. Niet-Vughtse corporaties investeerden de afgelopen jaren veel in Vught, terwijl Vughtse corporaties buiten Vught investeerden en zelfs daartoe momenteel verschillende nieuwe plannen hebben. De politiek gaat daar niet over. Dat is ook niet vast te leggen in prestatieafspraken: de woningbouwvereniging bepaalt altijd het eigen beleid.
Herontwikkeling Moet de gemeente dan banden met de Vughtse woningbouwcorporaties verbreken? Zeker niet, integendeel. Zij moeten veel meer ruimte krijgen, bijvoorbeeld om hun eigen bezit te herontwikkelen. En dan hebben de corporaties met huizen in Vught uiteraard een streepje voor: zij kunnen meer ontwikkelen, omdat zij het bezit al hebben. Een voorbeeld: een deel van een wijk met te ruim opgezette gedateerde rijen huizen afbreken en er vervolgens meer terugzetten? Wat D66 betreft groen licht. De gemeente dient in zo’n geval alle medewerking te verlenen, maar daar zijn geen prestatieafspraken voor nodig.