Vught gaat te hoge salarissen maatschappelijke partners op de agenda zetten

De gemeente Vught gaat te hoge salarissen bij maatschappelijke partners aankaarten. Een voorstel van PvdA-GroenLinks, dat mee ingediend werd door D66 en de SP, kreeg in de laatste raadsvergadering ruime steun. Exorbitant hoge salarissen bij maatschappelijke partners van de overheid zijn al jarenlang punt van ergernis in menig gemeente, ook in Vught. Maar in vrijwel alle gevallen gaat de gemeente(raad) niet of niet-direct over het exorbitante salaris van een directeur van een maatschappelijke organisatie waar de gemeente zaken mee doet. Er zijn normen afgesproken, maar verschillende organisaties lappen die aan hun laars. Of het nu gaat om de woningbouwcorporatie, de gezondheidsdienst of een verslavingskliniek, er wordt nogal eens gegoocheld met cijfers. Zo telt de een de pensioenpremies of onkostenvergoedingen niet mee, terwijl dat uiteraard ook gewoon inkomen is. Hetzelfde geldt voor een bonus. Die kan best eenmalig zijn, maar het is gewoon inkomen. En de afspraak in de Wet Normering Topinkomens is dat dat inkomens niet boven 100% van een ministerssalaris is (174.000 euro).

Salaris mee laten wegen in keuzes

Maar er zullen altijd directeuren van maatschappelijke instellingen blijven die deze aan hun laars blijven lappen of geen openheid van zaken willen geven. De argumentatie dat een salaris boven de norm nu eenmaal zo gegroeid is, is niet meer van deze tijd. Vele directeuren van maatschappelijke organisaties leverden de afgelopen jaren salaris is, al dan niet vrijwillig. Er bestaat geen directeur die tegen zijn zin in een salaris verdient dat boven de norm is; dat gelooft inmiddels niemand meer, net als het argument dat deze topverdieners dan weggekocht worden.

Gesprek aangaan met partners

Het voorstel van PvdA-GroenLinks, dat mede werd ingediend door D66 en de SP, vroeg het gemeentebestuur bij bestaande en nieuwe contracten met maatschappelijke partners salarissen boven die nieuwe norm mee te laten wegen bij de selectie van partijen. De gemeente gaat niet over de hoogte van het salaris, maar kan dat wel laten meewegen. Geen salaris onder de norm; dan eens gaan praten met een ander. Bovendien werd in het voorstel gevraagd het gesprek aan te gaan met maatschappelijke partners waar het salaris van de directeur boven de norm ligt. Dat is echt niet meer van deze tijd. Zie ook: - motie topsalarissen publieke sector (het voorstel) - Wet Normering Topinkomens (per 1 januari 2015) - Norm topsalarissen topfunctionarissen woningbouwcorporaties'Salaris directeur Woonwijze vooral uitleggen aan huurders' (25-2-2013)