Voorwoord wethouder Wilbert Seuren in jaarverslag D66 Vught

Hoe pakte de deelname van D66 aan het college in 2012 uit? In dit stuk ben ik de ontwikkelingen binnen mijn portefeuille nagegaan.

Vught in de steigers: Investeren en vernieuwen tegen de trend in

Als Vughtenaren naar hun dorp kijken zien ze belangrijke ontwikkelingen. Waar veel gemeenten investeringen vertragen of stopzetten is Vught juist aan het investeren! Het centrum krijgt een totaal nieuw gezicht. Iets waarvoor jaren is gestreden, maar niet tot realisatie kwam, krijgt gestalte. De Petruskerk blijft behouden. Sterker nog, gaat een nieuwe functie vervullen, als multifunctionele ruimte voor maatschappelijke en commerciële activiteiten, maar meer nog als een nieuw concept van maatschappelijke dienstverlening, waar bibliotheek, museum en andere belangrijke maatschappelijke diensten elkaar aanvullen en in elkaar schuiven. En dat gekoppeld aan horeca, winkels en kantoorruimte. Nu al is er veel belangstelling voor dit concept, niet alleen in Vught maar ook daarbuiten. Voor mij is dit een voorbeeld hoe belangrijke publieke voorzieningen in een nieuw concept en jasje nieuwe waarde kunnen krijgen voor de 'civil society'.

Openbare ruimte: met burgers, voor kwaliteit, en behoud van werk

Ook buiten het centrum investeert Vught in de openbare ruimte. Hoewel sommige mensen vooral de bordjes met omleidingen zien en niet de verbeteringen, krijgt de gemeente ook veel waardering door de aandacht voor de inbreng van burgers en het rekening houden met de vele belangen die er spelen. Soms ging dat niet goed, maar steeds vaker wel. Met goede resultaten, die de kwaliteit van onze openbare ruimte een impuls voor decennia geeft. Bijvoorbeeld de plannen voor de Theresialaan e.o., de Industrieweg en de omgeving van het station. Bovendien blijven de projecten binnen de financiële grenzen en - ijs- en weder dienende - binnen de tijdsplanning. Met deze investeringen blijft Vught ook bijdragen aan werkgelegenheid. Juist door nu veel projecten aan te pakken, ook al levert dat soms irritaties op.

De investeringen in weg en riool zijn typische voorbeelden van hoe we inbreng van burgers een centrale plek in een proces kunnen geven. Door te luisteren, deskundigheid van burgers te benutten en steeds uit te leggen, waarom keuzen worden gemaakt. Typisch D66.

Samenwerken met gemeenten: flinke stappen

Mede op initiatief van Vught ontstond de Meierij-samenwerking van zes gemeenten. In oktober troffen raadsleden uit deze gemeenten elkaar en bespraken de perspectieven. Naar het zich nu laat aanzien zal er een ambtelijke samenwerking tussen vier gemeenten tot stand komen, te weten Vught, Haaren, Boxtel en Sint Michielsgestel. Twee gemeenten, Schijndel en Sint Oedenrode, zullen binnen de Meierij bestuurlijk fuseren en zich mogelijk ook bij de ambtelijke samenwerking aansluiten. Hierover zal in 2013 meer duidelijkheid ontstaan.

De intergemeentelijke samenwerking is een speerpunt van D66. We hopen dat te kunnen verzilveren. Vught werd in het verleden vaak gezien als naar binnen gericht. Nu zien velen Vught als trekker en initiator. Een mooi resultaat.

Duurzaamheid: burgerinitiatieven centraal, middelen voor 2013 vrijgemaakt

In 2012 spraken we af middelen voor 2013 vrij te maken om met een aantal concrete projecten te starten. De start van deze projecten heeft al in 2012 jaar plaatsgevonden. Het gaat om het opzetten van een lokale energie inkoopcoöperatie en de opzet van een biomassacentrale. Beide projecten gebeuren in regionaal verband en waarschijnlijk met provinciale subsidie. In 2012 is ook gestart met een project binnen de gemeentelijke organisatie om duurzaamheid door alle aspecten van de organisatie heen zichtbaar te maken en om te zetten in concrete acties. Daarbij zullen o.a. aan de orde komen: de toepassing van duurzame energie, bijv. zonnepanelen en duurzaam vervoer bij beheer openbare ruimte en bij het woon-werkverkeer. De meetmethode Carbon Footprint zal daarbij de leidraad vormen.

Het belangrijkste zal zijn de ondersteuning van lokale duurzaamheidsinitiatieven, waarvoor middelen zijn vrijgemaakt in 2013. De Vughtenaren zijn creatief en duurzaamheidsbewust. D66 blijkt graag de voortrekker te zijn van deze ontwikkeling; denk aan het bomeninitiatief en het initiatief rond de Isabellakazerne. Die kracht zal optimaal benut gaan worden.

De kritiek op het duurzaamheidsbeleid van dit college is vaak dat de gemeente zelf te weinig doet. Mijn insteek is dat burgers en bedrijven het zelf vaak al (heel goed) doen en dat je als overheid vooral moet faciliteren en alleen moet initiëren, als dat door anderen niet gebeurt. Subsidiebeleid werkt soms eerder vertragend dan versnellend. Juist duurzaamheid vraagt om een aanpak die past bij onze D66-stijl: geen dogmatiek maar doen. Creatief en op eigen kracht.

Jeugdbeleid: alles op het jongerencentrum

2012 was vooral het jaar van het jongerencentrum. Wethouder Pennings legde het fundament voor een accommodatiebeleid, dat ruimte biedt voor het Jongerencentrum in Elzenburg. De inzet is er nu op gericht de jongerenorganisaties in stelling te brengen om vorm te geven aan het centrum, eerst aan hun eigen activiteiten, uitgebouwd tot een centrum waar alle jongeren hun ei kwijt kunnen.

In 2012 voegden we de Centra Jeugd en Gezin van Vught, Haaren en Sint Michielsgestel samen. Hierdoor is een efficiënter en effectiever CJG ontstaan, dat zich voorbereidt op de transitie in de jeugdzorg.

WMO: eigen kracht in uitvoering

De omslag van 'recht op voorzieningen in de zorg' naar 'voorzieningen op maat en inzet van eigen kracht' is in 2012 vol ingezet. Hiervoor is een combinatie van goede communicatie en een zorgvuldige overgangsperiode gestart. Communicatie naar de zorgafnemers, maar ook naar de hele gemeenschap, die aangesproken wordt om mee te denken en te werken. Hiervoor is de basis in 2012 gelegd. De ervaring leert dat een jaar niet voldoende is, maar dat dit proces tijd kost. Zo hebben we de eerste ervaringen met de heroriēntering op het gebruik van rolstoelen en scootmobielen. Uit de gesprekken die we de afgelopen maanden voerden, bleek enerzijds groot begrip voor de maatregelen, maar ook grote zorg. Gooit de gemeente niet de problemen over de schutting? Gaat het alleen om geld? Zijn er wel voldoende basisvoorzieningen om op terug te vallen. De ervaringen met de eerste sessies in 2012 zullen in 2013 worden benut om de koers voort te zetten op een zorgvuldige manier.

Het WMO-beleid geeft vorm aan een van onze D66-peilers: zet in op eigen kracht. Ik zit er zelf bovenop, laat me goed informeren, en stuur op zorgvuldigheid en respect. Ook in Vught zijn mensen die het nooit op eigen kracht zullen kunnen en die ook vragen om zorg op maat.

Cultuur: naar synergie

Met een eigen theater, een mooi cultuureducatief aanbod, een cultuurplaza, en vele kleinere en grotere activiteiten van verenigingen en particulieren, ligt er een goed fundament voor cultuurbeleving in Vught. Ondanks de bezuinigingen is er absoluut geen sprake van kaalslag. 2012 moest het jaar zijn, waarin iedereen die zich met cultuur bezighoudt, de stap naar synergie zou zetten. Dat wil zeggen optimaal rendement halen uit middelen en vierkante meters en bovendien vernieuwing mogelijk maken. Ondanks heldere uitspraken van de raad, die dit ondersteunt, lijkt nog niet iedereen hiervan overtuigd. Dus zal 2013 het jaar van de synergie moeten worden. Vught verdient het dat er niet een verdeel- en heersmarkt ontstaat maar een hechte samenwerking. We zullen de afnemende middelen optimaal moeten inzetten.

Verkeer: N65 en PHS op de agenda, burgerparticipatie in optima forma

Het meest ingewikkelde dossier is dat van de infra, het voorkomen en bestrijden van de overlast, die Vughtenaren ondervinden van de wegen en het spoor rond en door Vught. Hoewel regio, provincie en rijk langzamerhand ervan overtuigd zijn dat de situatie in Vught om forse maatregelen vraagt, zoals verdiepte aanleg van het spoor en N65, is er nog geen boter bij de vis.

Het succes tot nu toe is te danken aan vier factoren. Het belangrijkst is de inzet van de belangenorganisaties Samen voor Vught en de samenwerking tussen Samen voor Vught en de gemeente. Een voorbeeld van burgerparticipatie waarvoor veel aandacht en respect is. De tweede factor is de directe lijn met alle politieke partijen in de Provinciale Staten en de Tweede Kamer. Ik merk dat aan den lijve als ik het overleg in de Tweede Kamer bijwoon en kamerleden even langskomen om bij te praten. Ze kennen Vught en onze ambities! Trouwens ook Fons merkte het op zijn vakantieontmoeting met Kees Verhoeven! Ten derde speelt de maximale ambtelijke inzet van mensen die landelijk kunnen schakelen met de ambtelijke sleutelfiguren bij provincie en rijk. Ten vierde is belangrijk dat we niet alleen klagen, maar ook visie hebben over de meerwaarde van Vught voor regio, provincie en landelijk. De structuurvisie, die in 2013 aan de orde komt, is nu al bruikbaar voor onze discussies met andere overheden. In 2013 en 2014 moeten deze factoren doorslaggevend zijn, om lange termijnmaatregelen in Vught mogelijk te maken.

Integriteit onder druk: het rapport van de Rekenkamercommissie

Ten slotte iets over het veelbesproken rapport uit 2012 van de Rekenkamercommissie. Dit onderzoek heeft naar boven gebracht dat beslissingsprocessen binnen de gemeente vaak (te) moeizaam verlopen door onvoldoende politieke en ambtelijke aansturing. Als wethouder investeer ik veel in de bestuurbaarheid van de gemeente en de relatie met de organisatie. Die staat voor een ingewikkelde opdracht: tegelijk kleiner worden, anders gaan werken, en de sturing beter organiseren. D66 is traditioneel kritisch op de inzet en omvang van het ambtelijk apparaat. Maar wij moeten ook aandacht hebben voor het effect van alleen maar kritiek, terwijl er ook belangrijke resultaten worden geboekt. Daarom organiseer ik ook de ontmoeting tussen raad en organisatie, in 2012 rond het beheerprogramma openbare ruimte en in 2013 rond de invoering van de WMO. Maak van de gelegenheid gebruik, er met elkaar over te praten, zonder de kritische D66-houding te verliezen.

Helaas was de omgang met en de discussie over het rapport soms beschamend. Afspraken over integriteit werden niet nagekomen. Het college, mezelf inbegrepen, heeft zonder enige beperking mee gedaan aan het onderzoek en is zeer open omgegaan met het rapport. Waar sommigen al voor hun beurt praatten, kon het college zich niet verdedigen. Het is voor mij de vraag in hoeverre de schade, ontstaan door de wijze van omgang met het rapport, in de toekomst zal doorwerken.

Op koers

Als ik zo de belangrijkste resultaten en ontwikkelingen voor D66 overzie, dan hebben we iets opgebouwd, dat staat als een huis. Op basis van eigen kracht, geduldig bouwen, en combineren van idealisme, creativiteit en pragmatiek. Vught staat er financieel, sociaal en cultureel goed voor. We investeren, we vernieuwen en we werken samen. Daar mogen we trots op zijn.

Wilbert Seuren

Wethouder namens D66 Vught

Dit verhaal is één van de voorwoorden in het jaarverslag 2012 van D66 Vught. Dat verslag over het afgelopen jaar zal tijdens de algemene ledenvergadering op 19 februari worden gepresenteerd. Enkele andere voorwoorden zijn nu al op deze website te lezen.
Zie ook: - Voorwoord D66-fractievoorzitter Fons PottersVoorwoord D66-raadslid Birgit Cordesjaarverslag 2010jaarverslag 2011